Το Barbaros ανοιχτά της Μυτιλήνης

barbaros
ΠΗΓΗ: TWITTER

Ανοιχτά της Μυτιλήνης, πλέει αυτή την ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος  Barbaros.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το σκάφος είναι χωρίς συνοδεία σκαφών, με ανοιχτό το σύστημα εντοπισμού του.

Η νέα τουρκική  πρόκληση σημειώνεται την ώρα που στην Άγκυρα βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα,  με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αργότερα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΔΕΝΔΙΑΣ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο: «Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

Οι συναντήσεις έρχονται μετά την πραγματοποίηση δύο γύρων διερευνητικών επαφών εντός δύο μηνών και των πολιτικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών που ακολούθησαν.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού - προσφυγικού, όπως και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό εν όψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19.00). Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει προς τιμήν του Νίκου Δένδια δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού.