Τσαβούσογλου στον γαλλικό Τύπο: «Δεν έχουμε επεκτατικές τάσεις»

Μεβλούτ Τσααβούσογλου
Πηγή: ap.org

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γαλλία θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φιλικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως περνούσαν μια περίοδο εντάσεων σε πολλά θέματα.

«Η Τουρκία και η Γαλλία είναι δύο φιλικές και συμμαχικές χώρες. Και θα παραμείνουν έτσι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καμία παρεξήγηση δεν θα διαταράξει αυτή τη σχέση φιλίας, με την οποία είμαστε ειλικρινά συνδεδεμένοι» έγραψε ο Τσαβούσογλου στη γαλλική εφημερίδα «L' Opinion».

Είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού πέρασαν από μια περίοδο έντασης, κάτι που είναι ασυνήθιστο για δύο συμμαχικές χώρες, και υπογράμμισε ότι η Άγκυρα και το Παρίσι μοιράζονται τώρα έναν αυξανόμενο αριθμό κοινών συμφερόντων σχετικά με περιφερειακά ζητήματα τα οποία έκαναν πρόσφατα τις δύο χώρες να αντιτίθενται μεταξύ τους.

Για το Συριακό: «Μοιραζόμαστε τις ίδιες προτεραιότητες με τη Γαλλία»

Η Τουρκία και η Γαλλία μοιράζονται τις ίδιες προτεραιότητες σε πολλά σημαντικά θέματα σχετικά με τη Συρία, είπε, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανάγκης να προχωρήσουμε στην πολιτική διαδικασία και να διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι πραγματοποιήθηκαν «ειλικρινείς και γόνιμες» συζητήσεις με τη Γαλλία για τη Συρία, προσθέτοντας: «Όσον αφορά τις διαφωνίες μας σχετικά με τη συνεργασία των συμμάχων μας με τους τρομοκράτες YPG / PKK στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, μπορούν να ξεπεραστούν μόνο όταν αυτή η συνεργασία τερματιστεί οριστικά».

«Οι σύμμαχοί μας πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η τρομοκρατική οργάνωση αποτελεί απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί» είπε.

Για τη Λιβύη: «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο»

Ο υπουργός είπε ότι η Τουρκία και η Γαλλία μοιράζονται ορισμένες προτεραιότητες στη Λιβύη, όπως η σταθερότητα και η πολιτική ενότητα της χώρας, η υποστήριξη της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας (GNU) που ασκεί την εξουσία της σε ολόκληρη τη χώρα και για την επανένωση των θεσμών, την παύση των εχθροπραξιών καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.

«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος στη Λιβύη, της οποίας η σταθερότητα επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή» σημείωσε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο: «Δεν έχουμε επεκτατικές τάσεις»

Όσον αφορά τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αντιμετωπίζονται τώρα με ήρεμο διάλογο στο πλαίσιο διαφόρων μηχανισμών μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία δεν είχε ποτέ επεκτατικές φιλοδοξίες, όπως είπε, προσθέτοντας ότι ο διάλογος με την Ελλάδα αποτελεί απόδειξη γι' αυτό.

«Σχετικά με το Κυπριακό, η Τουρκία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, εάν συμφωνήσουν για τους στόχους των διαπραγματεύσεων» είπε.

Υπενθυμίζοντας τις αποτυχίες προηγούμενων πρωτοβουλιών μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι μόνο οι προσπάθειες που βασίζονται στις αρχές της κυριαρχικής ισότητας και της ίσης διεθνούς κατάστασης έχουν την ευκαιρία να βρουν λύση.