Διεθνείς αγορές: Πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και αύξηση των τιμών πετρελαίου

διεθνείς αγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 1,7% στις 10.10 (ώρα Ελλάδας), καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% από το ιστορικά υψηλό επίπεδό του στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο γερμανικός δείκτης DAX, ο οποίος θεωρείται πιο ευάλωτος σε σχέση με άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας και του γεγονότος ότι δεν περιλαμβάνει ενεργειακές εταιρείες, υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα, υποχωρώντας 2,2%.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών για την Ευρωζώνη μειώθηκε 2,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραφε απώλειες 1,2%.

Οι επενδυτές κατέφυγαν στη σχετική ασφάλεια του χρυσού και των κρατικών ομολόγων καθώς οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν ράλι λόγω της προοπτικής να διαταραχθεί ο εφοδιασμός, με την τιμή του μπρεντ να κινείται στα 97,67 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκαν 0,7%, αλλά συνολικά οι αγορές φοβούνται ότι η εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων θα ενισχύσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατέγραφαν τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας από 2,7% έως 3,1%.