Σε ολικό lockdown από το πρωί του Σαββάτου και για 3 εβδομάδες

Καθολικό lockdown από το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοίνωσε το νέο καθολικό lockdown για τη χώρα, το οποίο θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου 7/11 (από τις 06:00) και θα διαρκέσει για 3 εβδομάδες, δηλαδή μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

«Οδηγός στις αποφάσεις μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα»

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμαε πως «οδηγός στις αποφάσεις μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη στεναχώρια, ανησυχία και φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που ανακοινώνονται σήμερα. Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομάδα».

«Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας»

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Γιατί μπαίνουμε τόσο γρήγορα σε καθολικό lockdown;

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στο εύλογο ερώτημα «γιατί το κυβερνητικό επιτελείο δεν περίμενε να δει πώς θα αποδώσουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την περασμένη εβδομάδα«.

Ο ίδιος, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η εκθετική αύξηση αυτό το 5ήμερο με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Ναι, υπάρχει περίπτωση τα μέτρα να δούλευαν αλλά αν δεν δουλεύουν η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν αφόρητη και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω».

Image removed.

«Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική»

«Δεν έχω περιθώριο να περιμένω ένα μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα. Για ένα διάστημα τα μερικά μέτρα που πήραμε είχαν αποδώσει. Είδαμε όμως απότομη αλλαγή την αυτή τη βδομάδα. Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική» συμπλήρωσε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός.

«Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη»

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε όλα τα εφόδια να αμυνθούμε σε αυτή τη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε. Μέσα στο 2021, ελπίζω ότι τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι ενθαρρυντικά».

«Είμαι σίγουρος ότι τα μέτρα θα μας βοηθήσουν να ''πνίξουμε'' το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να ζήσουμε έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Επιστρέφει το SMS 

Επιστρέφουν τα sms τα οποία θα δικαιολογούν τις μετακινήσεις των πολιτών. Από το πρωί του Σαββατου, οι μετακινήσεις θα γίνονται με αποστολή SMS στο 13033 όπως γινόταν και κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Επιπλέον, η χρήση μάσκας είναι καθολική σε όλες τις μετακινήσεις.

Οι κωδικοί των sms για κάθε δραστηριότητα

Image removed.

Η αποστολή των SMS στο 13033 γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

  • Αριθμός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
  • Αριθμός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
  • Αριθμός 3: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  • Αριθμός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
  • Αριθμός 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Αριθμός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας - Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Lockdown: Τι μένει ανοιχτό και τι κλείνει

Από το Σάββατο 7/11 θα παραμείνουν κλειστά τα ακόλουθα (εφόσον δεν γίνει κάποια περαιτέρω διευκρίνιση):

  • Λιανεμπόριο, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
  • Καταστήματα εστίασης με εξαίρεση τα delivery και τα take away

Επίσης, οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών.

Image removed.

Τι θα παραμείνει ανοιχτό

Το επόμενο διαστημα θα παραμείνουν ανοιχτά:

  • Ξενοδοχεία
  • Βιομηχανία
  • Χονδρεμπόριο
  • Kαταστήματα Λιανικής Πώλησης Τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και φούρνοι)
  • Pet shop
  • Φαρμακεία
  • Δομές Υγείας
Ανοιχτά μένουν τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί 

Κανονικά θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία/παιδικοί σταθμοί της χώρας. Ανοιχτά θα παραμείνουν και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Ωστόσο, κλειστά θα παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, στα οποία θα ισχύει καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Τρία νέα μέτρα στήριξης

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης:

  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ, πέραν του δώρου. Και όχι το ποσό των 534 ευρώ. Τα χρήματα πρόκειται να κατατεθούν αρχές Δεκεμβρίου.
  • Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.
  • 3ο Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους (περίπου 130.000)

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέες επιδοτήσεις ενοικίου, οι λεπτομέρειες για τις οποίες θα εξειδικευτούν σε δεύτερο χρόνο από τον Υπουργό Οικονομικών.

Τσιόδρας: «Ποτέ ξανά δεν είχαμε πάνω από 1.600 νοσηλευόμενους από πνευμονία»

Image removed.

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τον λόγο πήρε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος παρουσίασε με τη σειρά του τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία κατέστησαν αναγκαίο το νέο καθολικό lockdown.

170 νέες εισαγωγές ανά ημέρα

Με σχεδιαγράμματα, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε: «ποτέ ξανά στην ιστορία της Ελλάδας, δεν είχαμε πάνω από 1.600 νοσηλευόμενους από πνευμονία».

Επιπλέον, έκανε λόγο για κατά μέσο όρο 170 νέες εισαγωγές ανά ημέρα.

«Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα με υπομονή και ελπίζω ότι θα τον ξεπεράσουμε», κατέληξε ο λοιμωξιολόγος.

Δείτε τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη-Τσιόδρα:Έκτακτες Ανακοινώσεις Σταϊκούρα-Χαρδαλιά 

Αργότερα σήμερα, θα ακολουθήσουν έκτακτες ανακοινώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρα και από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

O Χρήστος Σταϊκούρας, από το Υπουργείο Οικονομικών στις 15:00 θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Στις 18:00, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM