Ταραντίλης: Αύριο οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της αγοράς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ανέφερε πως έχουμε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση απ’ ό,τι στις 14/12 – Αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της αγοράς

Ο Χρήστος Ταραντίλης προχώρησε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, στην επιστροφή του click away, στα ελληνοτουρκικά καθώς και στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Αναφορικά με την πανδημία

Ξεκαθάρισε πως «η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα». Ωστόσο, «αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν θα πει “ή οικονομία ή παιδεία”»

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε πως τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε και άνοιξαν το click away και άλλες δραστηριότητες.

Εν συνεχεία, αναφορικά με τα σχολεία και το λιανεμπόριο, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως η κυβέρνηση ποτέ δεν θα πει «ή οικονομία ή παιδεία» και εργάζεται για να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες, ιδανικά όλες. Εξήγησε, μάλιστα, πως οι ειδικοί θα λάβουν τις όποιες αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά – όπως δηλαδή θα γίνει και αύριο.

«Ένας μήνας lockdown κοστίζει στη χώρα μας 3 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερο»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως ένας μήνας lockdown κοστίζει στη χώρα μας 3 δισ. ευρώ, ίσως και περισσότερο, ενώ διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θα στηρίζει εμπράκτως τους Έλληνες επιχειρηματίες, θα σταθεί δίπλα στο λιανεμπόριο, στην εστίαση και στην κάθε μορφή επιχειρηματικότητας».

Έρχεται νομοθετική διάταξη με σημαντικές διευκολύνσεις 

Αμέσως μετά ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη με σημαντικές διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).

Στη νέα αυτή ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και οι οποίες εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 καθώς και νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, ο κ. Ταραντίλης το χαρακτήρισε ως «εμβληματική μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες», και μάλιστα συμπλήρωσε ότι «ανοίγει τον δρόμο για την κορυφή στα ΑΕΙ».

Για τον άγριο ξυλοδαρμό υπαλλήλου του μετρό στην Ομόνοια

Για τις εικόνες σοκ από τον σταθμό του μετρό στην Ομόνοια, όπου άγνωστοι επιτέθηκαν με κλοτσιές και γροθιές σε σταθμάρχη, ο κ. Ταραντίλης έκανε λόγο για εικόνες ντροπής, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι δράστες θα συλληφθούν. Μάλιστα, προανήγγειλε αύξηση των μέτρων επιτήρησης.

Για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

«Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εντάσεων, η γειτονική χώρα επιστρέφει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών», είπε αρχικά ο Χρήστος Ταραντίλης για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Στη συνέχεια τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Πρόσθεσε δε πως «η Αθήνα πέτυχε σειρά ευρωπαϊκών αποφάσεων που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM