Πέτσας: «Δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα γενικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Σε περίπτωση που τα αυστηρά μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση έναντι του κοροναϊού, δεν αποδώσουν, ο Στέλιος Πέτσας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για ένα καθολικό lockdown σε ολοκληρη τη χώρα.

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο»

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Και αμέσως μετά, τόνισε πως «έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε».

«Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρηση τους»

Ο ίδιος τόνισε: «δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες» και συμπλήρωσε ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρηση τους.

Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε πως «ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό». Ενώ συμπλήρωσε πως «οι παραφωνίες είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα τον σχεδιασμό».

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας, ανέφερε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται «ασφτυκτικά», τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη πίεση τη δέχεται η Θεσσαλονίκη. Εξηγώντας πως οι ΜΕΘ είναι σχεδόν πλήρεις καιη ανάγκη για διασωληνώσεις διαρκώς αυξάνεται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δεν έκλεισαν τα σχολεία, εξηγώνυτας πως αυτό δεν έγινε διότι «δεν υπήρχε θέμα διασποράς». Και συνέχισε λέγοντας: «Ωστόσο, για τα Λύκεια αποφασίστηκε να κλείσουν και να εφαρμοστεί τηλεκπαίδευση σε περιοχές με μεγάλη διασπορά».

Καταλήγοντας, για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα ζήτημα που εξετάζεται, όπως ανέφερε.

Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες 

Image removed.

Να υπενθυμίσουμε πως εδώ και κάποιες ώρες η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες τέθηκαν σε καθεστώς τοπικού lockdown για 14 ημέρες. Τα μέτρα που τέθηκαμ σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί και μετακινήσεις με αποστολή sms ή βεβαίωση εργοδότη.

Επιπλέον, σε εφαρμογή τέθηκαν και οι απαγόρευσεις διανομαρχιακών μετακινήσεων. Παράλληλα, οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για «μη ουσιώδεις λόγους» από και προς τη Θεσσαλονίκη αναστέλλονται για το ίδιο διάστημα.

Τα σχολεία (όχι όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, σε κάποιες ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση) στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη, παραμένουν, για την ώρα, ανοιχτά.

Νέο ρεκόρ διασωληνωμένων – 1152 νέα κρούσματα

giatri-me-mple-stoles-ke-maskes

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1152 νέα κρούσματα, ενώ σημειώθηκε και νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους, οι οποίοι έφτασαν τους 153.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 96 συνδέονται με συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 42080, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες.

4176 (9.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13821 (32.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

153 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 35 (22.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 294 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 642 θανάτους συνολικά στη χώρα. 248 (38.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM