Μενδώνη: Δική μου η ευθύνη για τον διορισμό Λιγνάδη

Μενδώνη: Δεν υπήρχε συγκάλυψη - Τον απέπεμψα μόλις έμαθα για τις καταγγελίες

Του Μάκη Θεοδώση

Η κ. Μενδώνη μίλησε για τη διαδικασία του διορισμού του κ. Λιγνάδη αλλά και τις κινήσεις που έκανε αμέσως μόλις ήρθαν στο φως καταγγελίες για το πρόσωπό του.

Διαβάστε τι είπε η κ. Μενδώνη:

«Μόλις Πέμπτη διεξήχθη προ ημερησίας συζήτηση και συζητήθηκε το θέμα εκτενώς.

Είμαι εδώ για να απαντήσω με ευθύτητα.

Διαδικασία διορισμού: Διορίστηκε με την ίδια διαδικασία που διορίστηκε και ο προηγούμενος διευθυντής επί ΣΥΡΙΖΑ

Τον Ιανουάριο 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Άλλαξε τον νόμο για διορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή; Όχι. Το 2016 αλλάζει ο νόμος. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εφάρμοσε; Όχι. Ανανέωσε τη θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή. Μετά από 3 χρόνια η κ. Μυρσίνη Ζορμπά προκήρυξε τελικά τον διαγωνισμό εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Πέραν αυτών η προκήρυξη έπασχε με ακυρότητα. Η διάταξη που εξεδόθη η προκήρυξη είχε ήδη καταργηθεί, απόδειξη της βιασύνης με την οποία την εκδώσατε.

Η αλλαγή νομοθεσίας μετά τις εκλογές και η επαναπροκήρυξη της διαδικασίας θα καθυστερούσε τη διαδικασία για 6-8 μήνες και η θέση θα έμενε ορφανή. Άρα ο όλος προγραμματισμός θα έμενε στον αέρα. Σας θυμίζω ότι τότε δεν είχε ξεσπάει η πανδημία και ο προγραμματισμός για τον πολιτισμό γινόταν κανονικά.

Παράλληλα με τον διορισμό Λιγνάδη δήλωσα ότι παράλληλα με τη θητεία του θα διορθωθεί το πλαίσιο και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Για το πρόσωπο: να ξεκαθαρίσω ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή. Δική μου επιλογή. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια.

Ο κ. Λιβαθινός, που εσείς είχατε διορίσει, δήλωσε ότι είναι τιμή του που τον διαδέχεται ο κ. Λιγνάδης.

Το 2018 ο κ. Λιγνάδης ήταν καλεσμένος του ΠτΒ για εκδήλωση του Νέλσον Μαντέλα. Το δικό σας κόμμα τον κάλεσε στην Ευρωβουλή για να μιλήσει για τον πολιτισμό. Το 2020 έπαιζε σε παράσταση με τον κ. Λιγνάδη η δική σας υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου. Αν σας ρωτούσαμε αν γνωρίζατε τη δράση του κ. Λιγνάδη όταν τον καλούσατε σε αυτές τις εκδηλώσεις, τι θα μας λέγατε; Ότι δεν γνωρίζατε, και θα έχετε δίκιο. Όπως δεν γνωρίζαμε και εμείς.

Όταν γνώρισα, έπραξα αυτό που έπρεπε

Στις 6/2 δημοσιεύεται η σοκαριστική μαρτυρία του Νίκου Σ. και πέντε ώρες μετά είχε φύγει από τη θέση του. Για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς έχω αναλάβει τις ευθύνες μου. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Η κυβέρνηση αυτή δεν συγκαλύπτει. Τι έδειξαν οι χειρισμοί με την κ. Μπεκατώρου κ.ά.; Το δείχνουν οι θεσμικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για το θέμα;

Η συγκάλυψη είναι βαριά λέξη. Δεν προάγει τον δημόσιο βίο και δίνει ώθηση σε βιαιότητες όπως αυτές που είδαμε. Στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Η χυδαιότητα, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν οδηγούν πουθενά.

Δεν θα ήθελα τα θύματα να δουν το δικό τους βίωμα να μπαίνει σε πολιτικές εκμεταλλεύσεις. Όχι πολιτικάντικα παιχνίδια στα τραύματα αθώων ψυχών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM