Τσίπρας από Θριάσιο: Μετά το αποτυχημένο lockdown ξανά δραματική η κατάσταση

Τσίπρας από Θριάσιο: «Tα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στο "κόκκινο" και συνολικά το Ε.Σ.Υ. έχει φτάσει στα όριά του»

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Στο Θριάσιο νοσοκομείο  βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση και συζήτηση με εργαζομένους δήλωσε πως έναν χρόνο μετά η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι τραγική.

«Αυτή τη φορά δεν μπορούν να υπάρξουν δικαιολογίες για το γεγονός ότι δεν υπήρχε προετοιμασία και σχέδιο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη «δραματική κατάσταση των νοσοκομείων, ιδιαίτερα της Αττικής».

«Από τις αρχές Γενάρη, με επίσκεψή μου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να γίνει και στην Αττική κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Να φτάσουν δηλαδή τα νοσοκομεία της Αττικής στο "κόκκινο". Και ζήτησα σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών προκειμένου να υπάρξει σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση αγνόησε την πρόταση αυτή και για τρεις μήνες μάς έβαλε σε μια νέα αλλά απολύτως αποτυχημένη και ατελέσφορη καραντίνα, σε ένα lockdown αποτυχημένο".

«Δεν φρόντισε να έχει το παραμικρό σχέδιο για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., ιδίως της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και την ενίσχυση των νοσοκομείων, που σήμερα για άλλη μια φορά όχι μόνο βρίσκονται στο "κόκκινο", αλλά και με προσωπικό που τα έχει δώσει όλα και είναι βαθύτατα κουρασμένο και απογοητευμένο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ίδια ώρα όμως που τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στο "κόκκινο" και συνολικά το Ε.Σ.Υ. έχει φτάσει στα όριά του», όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας , «η κυβέρνηση φοβάται να ενοχλήσει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών». «Τούτη την ώρα πρέπει να υπάρξει ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Και αυτό το σχέδιο δεν πρέπει να υποτιμά ότι πέραν των περιστατικών Covid υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες ασθένειες. Η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων στην Αθήνα έχει μετατραπεί σε νοσοκομεία Covid», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας γιατί επιμένουν να μη θέλουν να ενοχλήσουν τους ιδιώτες ιδιοκτήτες μεγάλων θεραπευτικών μονάδων. «Οι ιδιωτικές κλινικές μένουν Covid-free. Δεν λερώνουν τα χέρια τους, ενώ η προσπάθεια θα πρέπει να είναι κοινή για να αντιμετωπίσουν αυτή την έκτακτη ανάγκη», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εξήγησε ότι χρειάζεται ορθολογική διαχείριση των νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών μονάδων, ώστε σε συνέργεια με το Ε.Σ.Υ. να μπορούν να διοχετεύουν και Covid  περιστατικά, ώστε να μείνουν ανοιχτές κρίσιμες κλινικές για να λειτουργήσουν τα χειρουργεία.

«Αυτή τη στιγμή μετράμε καθημερινά τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των συμπολιτών μας που χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία από τον κορονοϊό, αλλά δεν μετράμε τον αριθμό των συμπολιτών μας που υποφέρουν, που έχουν επιπλοκές γιατί καθυστερούν τα χειρουργεία. Ή πουν χάνουν και τη ζωή τους εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των χειρουργείων κατά 80% για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που –όπως ανέφερε– είναι γνωστές σε όλους. «Η ηρωική προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι να κρατήσουν όρθιο το σύστημα είναι γνωστή σε όλους. Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν έχει ενισχύσει με μόνιμες προσλήψεις να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα δεν έχει δώσει και μια ηθική στήριξη. Μια ηθική ανταμοιβή και αναγνώριση αυτής της προσπάθειας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, που νωρίτερα είχε συνομιλήσει με τη διοίκηση και τους εργαζομένους του νοσοκομείου.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον διευθυντή της Πνευμονολογικής στο Θριάσιο, που εργάζεται μόνος του με 65 ασθενείς και είναι 66 χρόνων. «Αντιλαμβάνεστε ότι υπερβαίνει τις δυνάμεις του και βεβαίως το ίδιο συμβαίνει και με τους νοσηλευτές που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, είπε.

Όπως ανέφερε, οι υπόλοιπες εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για την Αττική και «θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη. Αν δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα αυτό, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας», είπε.

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την υπέρτατη αξία, που είναι η ζωή. Και να δώσουμε τη μάχη. Τη μάχη για την ενίσχυση των γιατρών, των νοσηλευτών και τη μάχη για ένα νέο Ε.Σ.Υ., που θα είναι δίπλα στον πολίτη με αξιοπιστία και με υψηλή ποιότητα παροχής φροντίδας υγείας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

http://

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM