Τσίπρας - ΑΔΕΔΥ: Σκληρή μάχη ενάντια στο εργατικό νομοσχέδιο

Τσίπρας - ΑΔΕΔΥ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σε ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το εργατικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή θα καταλύσει το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ώρου», ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τις απλήρωτες υπερωρίες και τα περιβόητα ρεπό επισήμανε πως «ο κ. Χατζηδάκης θέλει να μας πείσει ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό αποτελεί στροφή προς το μέλλον».

Υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, είναι ο συνδικαλιστικός νόμος, είναι ο νόμος για τα ΑΕΙ, είναι και η συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας μέσα στον εργατικό νόμο. Είναι η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, πράγμα που είναι και αντισυνταγματικό. Διότι είναι μέριμνα του κράτους η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».

Τσίπρας
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Θα καταργηθούν μόλις βγούμε κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι όλα όσα φέρνει η κυβέρνηση και επηρεάζουν την πλειονότητα των πολιτών θα καταργηθούν αμέσως μόλις έρθει μια προοδευτική κυβέρνηση και επαναφέρει την κοινωνία σε μια κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής.

«Είναι ζήτημα για το τι κοινωνία θέλουμε, τι δημοκρατία θέλουμε, και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι μάχη υπεράσπισης δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» δήλωσε κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΔΕΔΥ: Όποιος δουλεύει υπερωρίες, το κάνει για να αυξήσει το εισόδημά του και όχι για να παίρνει ρεπό

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο επιφύλασσε από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μια ευκαιρία να προβάλουν έστω και λίγο τα κανάλια τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ». 

«Οι δύο τελευταίοι υπουργοί Εργασίας έχουν δική τους πρωινή εκπομπή κάθε Σαββατοκύριακο» σχολίασε σκωπτικά ο κ. Μπράτης, διαπιστώνοντας «έλλειμμα λειτουργίας των θεσμών σε σχέση με τη δυνατότητα των συνδικάτων να ενημερώσουν την κοινή γνώμη», καθώς –όπως κατήγγειλε– «κανένα μέσο ενημέρωσης, ούτε ιδιωτικό ούτε η δημόσια τηλεόραση, όχι μόνο δεν μας φέρνει σε αντιπαράθεση με τους υπουργούς για να πούμε τις απόψεις μας, αλλά δεν διαθέτει ούτε τον στοιχειώδη σε ένα δημοκρατικό κράτος χρόνο για να πούμε τις θέσεις μας». 

Η αντιμεταρρύθμιση του αιώνα

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εισάγεται σήμερα στη Βουλή, ο κ. Μπράτης το χαρακτήρισε ως «τη σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του αιώνα, αφού καταργεί δικαιώματα που κατέκτησαν από τον προηγούμενο αιώνα στο Σικάγο». 
 
Κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, πως «δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι δεν καταργεί το 8ωρο» και πως «βγαίνει κάθε εβδομάδα με ένα διαφορετικό σενάριο, με τελευταίο σενάριο το σενάριο της δήθεν τετραήμερης εργασίας». 

«Όποιος δουλεύει υπερωρίες, το κάνει για να αυξήσει το εισόδημά του και όχι για να παίρνει ρεπό κάποια στιγμή» επισήμανε ο κ. Μπράτης, προεξοφλώντας πως η κινητοποίηση στις 10 Ιουνίου θα έχει μεγάλη συμμετοχή. Τη χαρακτήρισε «ξέσπασμα του κόσμου απέναντι σε αυτά που νομοθετούνται στην περίοδο της πανδημίας, όπου η κυβέρνηση από τη μια πλευρά ζητά τη συναίνεση του κόσμου, από την άλλη νομοθετεί στη Βουλή καθημερινά ζητήματα που δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, την αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ, τον περιορισμό των διαδηλώσεων και τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα