Τσίπρας: Ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους

Αλέξης Τσίπρας

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη και συμπεριληπτική, αν θα περιλαμβάνει όλους και κυρίως αυτούς που επλήγησαν από την κρίση ή λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στo Newsbomb.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε μία ακόμη φορά τον πρωθυπουργό για «ιδεοληπτική εμμονή σε ένα αποτυχημένο μοντέλο» και μίλησε για «δεσμεύσεις πολιτικές απέναντι σε κάποιους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι βοήθησαν τη ΝΔ προεκλογικά». Όσον αφορά την κυβέρνηση, είπε ότι «βγάζει πολιτικές από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, από τη ναφθαλίνη του Ρίγκαν και της Θάτσερ», υποστηρίζοντας ότι «οι ιδέες εκείνες που λέμε εμείς –ενίσχυση του κράτους, ρύθμιση της αγοράς– είναι ξανά επίκαιρες μετά από 40 χρόνια».

«Εάν η ανάπτυξη αφορά εντέλει κάποιους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αν δεν αφορά τον επιχειρηματία τον μικρομεσαίο, εάν δεν αφορά τον εργαζόμενο, που θα χάσει το 8ωρο και θα δουλεύει 10ωρο με απλήρωτες υπερωρίες, αν δεν αφορά τον ελεύθερο επαγγελματία, που βλέπει πολύ μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία δύο χρόνια, αν δεν αφορά τον καταστηματάρχη, ο οποίος δεν έχει ρευστότητα και πρόσβαση στις τράπεζες, τότε ποιους αφορά;» διερωτήθηκε.

Αλέξης Τσίπρας

Εξέφρασε τον φόβο ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης «είναι να επωφεληθούν πάλι οι γνωστοί άγνωστοι και η μεγάλη πλειοψηφία, ιδίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, να μην καρπωθούν τα οφέλη που θα μπορούσαν». Διότι, όπως είπε, από τα 32 δισ. του Ταμείου τα περίπου 11 δισ. θα είναι δανεισμός που πάει στις τράπεζες, όμως «ο δανεισμός είναι ξεχασμένη υπόθεση για τη μέση, μικρομεσαία επιχείρηση», ενώ τα περίπου 19 δισ. θα είναι επιδοτήσεις και «οι επιδοτήσεις πηγαίνουν ως επί το πλείστον σε διαγωνισμούς για μεγάλα έργα και ΣΔΙΤ. Εκεί έχουν κατοχυρώσει, καπαρώσει θέση οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Αφού τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε συνθήκες χρεοκοπίας, έθεσε το ερώτημα: Τώρα που έχουν 37 δισ. τα ταμεία, το Ταμείο Ανάκαμψης με 30 δισ. να περιμένει, πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό, τι προσλαμβάνει από τη σημερινή κυβέρνηση η μεσαία τάξη; Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που «θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους αντί να αυξάνεται», οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες «που θα μείνουν έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα δουν λουκέτα στις επιχειρήσεις τους», οι 30.000 οικογένειες «που θα δουν τα παιδιά τους να μένουν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι η κ. Κεραμέως αποφάσισε να κάνει άλλο ένα δωράκι στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κολεγίων», τα νοικοκυριά «που θα δουν να πτωχεύουν με το νέο πτωχευτικό πρόγραμμα».

Αλέξης Τσίπρας

«Άλλο ήθελε να πει ο Ευκλείδης»

 Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση από την πλευρά του κ. Τσακαλώτου, ότι «πρόκειται για ταξική επιλογή», επισήμανε ότι «παρεξηγήθηκε αυτή η δήλωση». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τον λογαριασμό τον πλήρωσε συνολικά η μεσαία τάξη –«συνολικά από όλες τις κυβερνήσεις, την περίοδο που κυβερνήσαμε εμείς αναλογικά λιγότερο»– και πως αν υπήρχε άλλη επιλογή, «θα την είχαμε αναλάβει».

«Ήταν λάθος αυτή η δήλωση και μάλιστα ήταν παρεξηγήσιμη και παρεξηγημένη» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «άλλο ήθελε να πει ο Ευκλείδης, που προέρχεται και από μια αγγλοσαξονική σχολή, όπου είναι πιο ευκρινής ο διαχωρισμός της εργατικής τάξης και της μεσαίας τάξης», για να σημειώσει ότι «στην Ελλάδα αισθάνεται μεσαία τάξη ακόμη και ο εργαζόμενος που ζει με το μεροκάματο». Είπε πως είναι αλήθεια ότι «δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μια γενναία αναδιανομή, που ήταν ο στόχος μου. Δηλαδή να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να επιβαρύνουμε τον μεγάλο πλούτο, ο οποίος στη χώρα μας φοροδιαφεύγει, και αυτό είναι το μεγάλο κλειδί».

Αλέξης Τσίπρας

Για προανακριτική και ελληνοτουρκικά

Μιλώντας για την προανακριτική, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην πολιτική ζωή». «Δεν ξέρω για τι ακριβώς κατηγορείται ο κ. Παππάς. Κατηγορείται γιατί θέλησε να φτιάξει το ΣΥΡΙΖΑ Channel; Από ποιους; Από αυτούς οι οποίοι έχουν φτιάξει το ΣΥΣΤΗΜΑ Channel εδώ και τόσα χρόνια και έχουν έξι κανάλια και λένε τα ίδια και τα ίδια και ο ελληνικός λαός ενημερώνεται πλημμελώς;» αναρωτήθηκε.

«O ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να βάλουν το χέρι στην τσέπη»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και ανάγκασε τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να βάλουν το χέρι στην τσέπη». Όμως «ήρθε μετά ο κ. Μητσοτάκης και τους λέει: "Όχι, δεν χρειάζεται να τα πληρώσετε αυτά, θα σας δώσω κι άλλα τόσα με ευκαιρία την πανδημία"». «Κι εγώ να ήμουν ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού, θα ήμουν πολύ χαρούμενος με τον κ. Μητσοτάκη» σχολίασε. Τόνισε ότι θέλησε να γίνει ένας διαγωνισμός και να υπάρξει έπειτα από 30 χρόνια «για πρώτη φορά νομιμότητα και να εξυγιανθεί και ο χώρος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και επιχειρήσεων».

«Νομίζω λοιπόν ότι ο κ. Παππάς αυτή τη στιγμή περνά μια περιπέτεια πολιτική, κυρίως διότι αυτό δεν θα του το συγχωρήσουν κάποιοι» σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήταν «καθαρές οι προθέσεις μας και δεν μετανιώνουμε γι' αυτές, λάθη κάναμε...» και ότι, ενώ δεν ήταν στόχος «ούτε συγκεκριμένα πρόσωπα ούτε συγκεκριμένα συμφέροντα», αλλά η επαναφορά της διαδικασίας στο πλαίσιο νομιμότητας, «βρεθήκαμε απέναντι και με τους εργαζόμενους και με τους δημοσιογράφους, που θέλαμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά τους».

Αλέξης Τσίπρας

«Mας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές»

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ο πρώην υπουργός Παππάς «σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου, όπως ήταν το πρώτο διάστημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι», γιατί –όπως είπε– «για καθέναν από εμάς η πολιτική διαδρομή δεν σημαίνει έναν συγκεκριμένο ρόλο και μια συγκεκριμένη θέση». Επισήμανε ότι σήμερα είναι τομεάρχης σε έναν κρίσιμο τομέα και σχολίασε γενικότερα ότι «κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους – ούτε εγώ ούτε τα στελέχη». «Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε» απάντησε στο ερώτημα αν, στην περίπτωση που δεν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, θα σκεφτεί ότι μπορεί να μην παραμείνει στη θέση του.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως «η προοπτική της Χάγης είναι η μόνη προοπτική που μπορώ εγώ να δω ότι μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» και πως «αν η κυβέρνηση το αποφασίσει, έχω αποδείξει ότι στην εξωτερική πολιτική κινούμαι στη βάση αρχών και όχι του μικροκομματικού συμφέροντος».

Μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τη χαρακτήριζαν «προδοτική» και «τώρα όλοι σπεύδουν να την τηρήσουν και να την τιμήσουν», και σημείωσε ότι θεωρεί προς όφελος της χώρας την προοπτική μιας έντιμης λύσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε πως «μια σοβαρή πατριωτική στάση είναι να επιδιώκει έντιμη λύση, χωρίς παραχωρήσεις με κόκκινες γραμμές προφανώς, χωρίς παραχωρήσεις των εθνικών συμφερόντων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Σχολίασε μάλιστα ότι «οποιαδήποτε άλλη ψευτοτσαμπουκάδικη στάση» δεν είναι πατριωτική.

«Μακάρι η Τουρκία να αναγκαζόταν να πάει σε μια τέτοια διαδικασία. Θέλει ν' αποφύγει τη Χάγη όπως ο διάολος το λιβάνι» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ανέφερε ότι δεν περιμένει πολλά πράγματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, «διότι ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα». Υποστήριξε ότι «ακριβώς επειδή έχει εσωτερικές αντιφάσεις τεράστιες, δεν μπορεί να φέρει στη Βουλή την κύρωση των τριών μνημονίων που είναι προς όφελος της χώρας, για να ελέγχει η Πολεμική Αεροπορία το FIR της Βόρειας Μακεδονίας».

Ανέφερε ότι «ο μεν Γεραπετρίτης λέει "η κόκκινη γραμμή μας στα 6 μίλια", όταν μπαίνουν και σουλατσάρουν εντός των 12 μιλίων λέει "τα 6 μίλια κόκκινη γραμμή". Ο δε Σαμαράς λέει "κόκκινη γραμμή ο ίδιος ο διάλογος, μην τυχόν καθίσεις και συζητήσεις", δεν έχει στρατηγική». Εκτίμησε ότι «χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία τώρα που η Τουρκία θέλει όχι την ενταξιακή της προοπτική πια, αλλά την ειδική σχέση με την Ε.Ε. Θέλει δηλαδή να ξαναξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την τελωνειακή ένωση». Στη συνέχεια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στην κυβέρνηση «αυτό να το συνδέσει με την προοπτική Χάγης για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Όχι γενικά, γιατί στο Ελσίνκι ήταν ανοιχτό. Για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», αλλά «η απάντηση είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», διότι –όπως είπε– «ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην ασχοληθεί».

Αλέξης Τσίπρας

Για ενδεχόμενο εκλογών, συνεργασίες και δημοσκοπήσεις

Για το σενάριο πρόωρων εκλογών φέτος, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πανδημία είναι εδώ και «θα ήταν πολύ μεγάλη ύβρις και πολύ μεγάλο ρίσκο για οποιαδήποτε κυβέρνηση». Όσον αφορά το 2022, εξέφρασε την ελπίδα να είναι μια χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα, εκτιμώντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα θελήσει να υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του προεκλογικού του σχεδιασμού, που είναι εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Θεωρώ ότι είναι ανοιχτή η πιθανότητα...».

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν «τεράστια δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», σχολιάζοντας ότι του αρέσει να μελετά τις δημοσκοπήσεις, αλλά περισσότερο του αρέσει να τις διαψεύδει στην πράξη. Μίλησε για το εγχείρημα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού, τα εμπόδια που έβαλε η πανδημία, για να τονίσει ότι είναι αισιόδοξος πως επιτυγχάνεται «μια πολύ σοβαρή προγραμματική δουλειά» που παρουσιάζεται ανά θεματική ενότητα, για να προσθέσει ότι «έχουμε την πανελλαδική μας συνδιάσκεψη τον Ιούνιο. Νομίζω ότι προγραμματικά θα είμαστε έτοιμοι». «Όμως, είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε τον χρόνο για να προχωρήσουμε και στις οργανωτικές εκείνες διεργασίες που έχουν διακοπεί. Το συνέδριό μας» συμπλήρωσε.

Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όταν ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε σχετικά με τη μεσαία τάξη, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνησή του δεν την είχε στοχοποιήσει, αλλά ήταν αναγκασμένη «να εφαρμόσουμε μια πολιτική προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και από την 8ετή κατάσταση πολιορκίας». «Ταλαιπωρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις στη μνημονιακή περίοδο και, επειδή εμείς ήμασταν οι τελευταίοι που κλείσαμε την πόρτα, είδε και εμάς ως μια κυβέρνηση που δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις προσδοκίες». Υποστήριξε ωστόσο ότι «την επιβάρυνση τη μεγάλη στη μεσαία τάξη δεν την κάναμε εμείς, την έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ως προς το ζήτημα των συνεργασιών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο μέσος ψηφοφόρος θα γνωρίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, οι εκλογές αυτές (σ.σ. που θα είναι με απλή αναλογική) «δεν θα χαθούν, δεν θα είναι άγονες και δεν θα πάμε σε δεύτερη κάλπη». Είπε ότι σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με όλες τις δυνάμεις που «αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές» κι όταν έρθει η ώρα της κρίσης «δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη [...] και η Δεξιά να πάρει μία ακόμη τετραετία, με όρους σκληρούς για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Σχολίασε ότι η κ. Γεννηματά είδε με ενδιαφέρον και ότι «και η ίδια μίλησε για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, αν και στον λόγο της, και λογικό είναι αυτό, προσπαθεί να αναδείξει την ανάγκη της αυτόνομης παρουσίας του κόμματός της, το σέβομαι. Θεωρώ όμως ότι το ΚΙΝΑΛ το επόμενο διάστημα θα έχει κάποιες εσωτερικές διεργασίες». Τόνισε ότι το κρίσιμο δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, «αλλά και το ποιες προγραμματικές θέσεις θα καταθέσει κανείς, πάνω στις οποίες θα θελήσει να υπάρχουν συγκλίσεις για να κυβερνηθεί η χώρα».

Αλέξης Τσίπρας
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

«Συνεπώς, το κρίσιμο διακύβευμα είναι το προγραμματικό, το πολιτικό, το αν η χώρα θα κυβερνηθεί με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που σε όλο τον κόσμο σήμερα πνέει τα λοίσθια, ή με ένα μοντέλο προοδευτικό» υπογράμμισε. Ερωτηθείς αν εννοεί πως «θα βγουν οι διαφορές, δηλαδή άλλο η κ. Γεννηματά, άλλο ο κ. Λοβέρδος, άλλο ο κ. Ανδρουλάκης», ανέφερε ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Λοβέρδος έχει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και το εκπέμπει. Μιλώ για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να γίνει ένας δορυφόρος της ΝΔ». «Αν τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος αυτό το επικροτήσουν, θα είναι μια διαφορετική προοπτική» είπε.

Τέλος, υποστήριξε ότι θα σεβαστεί απολύτως την εσωτερική αυτονομία επί της διαδικασίας αυτού του χώρου, «αλλά περιμένω κι εγώ να δω τις πολιτικές και προγραμματικές αντιπαραθέσεις, αν στις προγραμματικές θέσεις θα υπάρξουν συγκλίσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση». Τόνισε ότι «η προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια υπόθεση παρασκηνίου», αλλά «υπόθεση σύγκλισης πάνω στις προγραμματικές θέσεις για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα».