Παπανδρέου - ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδουν ένταξη Τσίπρα στη Σοσιαλιστική Διεθνή

Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου
© Eurokinissi

Τα δημοσιεύματα περί πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για ένταξη στη Σοσιαλιστική Διεθνή έσπευσαν να διαψεύσουν τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγούν πηγές της Τρικούπη σε μέσο ενημέρωσης, οι πληροφορίες αυτές εξόργισαν τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ –όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές– «έχουν μάθει από προβοκάτσια, ωστόσο όλα έχουν ένα όριο».

Διαψεύδουν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα

Από το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε θέμα ένταξης ελληνικού κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή, πέραν του Κινήματος Αλλαγής, ή έχει κατατεθεί κάποιο σχετικό αίτημα εκ μέρους κάποιου άλλου κόμματος. Είναι απολύτως σαφές ότι ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό, ούτε και έχει αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία. Τέλος, ουδείς εκ των συνεργατών του έχει μιλήσει για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα». 

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Την είδηση έσπευσε να διαψεύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη σπουδή μέρους των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ για τη διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Τα σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ένταξη του κόμματος στη Σοσιαλιστική Διεθνή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETTI

Οι σχέσεις Τσίπρα - Παπανδρέου

Στο παρελθόν, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει την άποψη πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να απευθυνθεί στην Κεντροαριστερά το 2015 «και όχι να συμμαχήσει με την άκρα Δεξιά», χαρακτηρίζοντάς τον πάντως συμπαθή και χαρισματικό, με τον οποίο όμως, –όπως είχε πει– έχει διαφορές στην πολιτική του.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι Ι» πέρυσι και κληθείς να σχολιάσει αν «λεφτά υπάρχουν», είχε δηλώσει ότι «θα δικαιωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου».

Η διεθνής οργάνωση 

Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι μια διεθνής οργάνωση στην οποία συμμετέχουν σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1951 ως συνέχεια της Διεθνούς των Εργατικών και Σοσιαλιστικών Κομμάτων, η οποία αποτελούσε μετεξέλιξη της Β΄ Διεθνούς που υπήρχε από το 1889 και είχε σημαντική διεθνή πολιτική δράση μέχρι τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής (Σ.Δ.) έχει 159 μέλη, από τα οποία 102 είναι εθνικά κόμματα με καθεστώς πλήρους μέλους, 30 είναι εθνικά κόμματα με καθεστώς συμβουλευτικού μέλους και 14 είναι εθνικά κόμματα με καθεστώς μέλους-παρατηρητή. Στη Σ.Δ. συμμετέχουν επίσης τρεις συνδεδεμένες οργανώσεις (Σοσιαλιστική Εκπαιδευτική Διεθνής, Σοσιαλιστική Διεθνής Νεολαία, Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών) και 10 ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις (όπως το Διεθνές Συνδικάτο Εκπαιδευτικών και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα). 

Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ γενικός γραμματέας είναι ο Λουίς Αγιάλα από τη Χιλή.
 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα