Ο γλυκός Peanut του Μαξίμου και το πικρό νομοσχέδιο για τα αδέσποτα

Peanut Μητσοτάκης είσοδος μαξίμου
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Εκείνος μας διάλεξε, δεν τον διαλέξαμε εμείς»… Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τον Peanut στο Μαξίμου. Ένα μέχρι χθες αδέσποτο σκυλάκι, πλέον όμως το πιο διάσημο τετράποδο της χώρας, ένοικο του πρωθυπουργικού γραφείου, που απολαμβάνει όχι μόνο όλες τις ανέσεις που μπορεί να έχει ένας σκύλος, αλλά και μεγάλη φήμη και απεριόριστη προβολή!

Γιατί ο Peanut είναι για τους επικοινωνιολόγους του πρωθυπουργού ένα ισχυρό χαρτί, ένα επικοινωνιακό asset. Και σε αυτό το πλαίσιο απέκτησε και προσωπικό λογαριασμό στο Twitter.

 247 Ακολουθείτε και 829 Ακόλουθοι.

λογαρισμός twitter peanut
Twitter

Το «Φιστίκι» φαίνεται ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική ζωή. Ακολουθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων. Τον Αμερικανό πρέσβη, δημοσιογράφους, τη WWF Greece, το Civil Protection GR και τη Ρούλα Κορομηλά, επίσης γνωστά τρολ του διαδικτύου. Ο Peanut δείχνει να μην τον ενδιαφέρουν τα εργασιακά, παρ’ όλο που ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ακολουθεί τον λογαριασμό του τετράποδου, ο Peanut όμως όχι. Με έντονη δραστηριότητα και καταιγισμό φωτογραφιών με «woof» και «mood» στις λεζάντες, ίσως είναι η στιγμή να αποκτήσει λογαριασμό και στο Instagram. Εκτός και αν κάποια στιγμή μαθαίνουμε τα νέα από το Μαξίμου από τα Twitter του Peanut.

peanut μαξίμου
Twitter

Ένα μην ξεχάσει ο Peanut: Από πού ξεκίνησε. Και ξεκίνησε από το παράνομο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στον Δήμο Ηλιούπολης, εκεί όπου παραβιάζεται η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς. Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής, προκύπτει πως το συγκεκριμένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων λειτουργεί παράνομα. Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής έδωσε προθεσμία δύο μηνών για να κλείσει το καταφύγιο, έπειτα από τη διενέργεια αυτοψίας στον χώρο.

Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε, ενδεχομένως και η ομήγυρή του να το αγνοούσε. Οι σύμβουλοί του, όμως; Δεν όφειλαν να έχουν μεριμνήσει ώστε να μην εκτεθεί με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός;

Τι μήνυμα όμως πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της χώρας, κατά την επίσκεψή του στην Ηλιούπολη ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αδέσποτων Ζώων;

Αδιανόητη η μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς από το ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ 

To μήνυμα ήταν μελετημένο και στοχευμένο, αναφερόταν στο νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς.

Το νομοσχέδιο, το οποίο συντάχθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έχει δημιουργήσει ήδη κακό κλίμα, καθώς περιέχει αντικοινοτικές διατάξεις, αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν λόγο για έλλειψη ανοιχτού διαλόγου. Και φυσικά, χωρίς τη σκέπη του αρμόδιου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά ισχύοντα, υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με απλά λόγια, οι αρμοδιότητες για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και αδέσποτα μεταφέρθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών, σε μια νύχτα, παραβλέποντας το γεγονός ότι αρμόδια για τα ζώα συντροφιάς είναι η κτηνιατρική υπηρεσία που ανήκει στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης!

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011 η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είχε απαντήσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και είχε δώσει τις κάτωθι διευκρινίσεις:

«Η Δ/νση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών (ΚΑΦΕ) προβλέπει στο Οργανόγραμμά της από το 1988 και το 1991 ειδικό Τμήμα Προστασίας των Ζώων. Η εν λόγω Δ/νση ανήκει οργανικά στη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, η οποία είναι εντεταλμένη για τον χειρισμό όλων των κτηνιατρικών προγραμμάτων που αφορούν την Υγεία και την Προστασία των Ζώων. Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής ότι τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης των ζωοανθρωπονόσων (εχινοκοκκίαση, λύσσα κ.λπ.) και για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η κτηνιατρική τους εποπτεία. Επίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που αφορούν την προστασία των ζώων υπάγονται στην αρμοδιότητα Ειδικού Τομέα (Sector) της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων και συζητούνται στις τακτικές θεσμοθετημένες συσκέψεις των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των κρατών-μελών της Ε.Ε. Δεν υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ...».

Και πέραν των συνόρων, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των ζώων που αφορούν τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες πρέπει να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη των ζωοανθρωπονόσων και στην εξασφάλιση της καλής μεταχείρισης των ζώων, συντονίζοντας τις δραστηριότητές τους με άλλους αρμόδιους δημόσιους φορείς ή και οργανισμούς.

Καταφύγιο Αδέσποτα Ηλιούπολη σκυλάκι σε κλουβί
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Έντονες αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα 

Με επιστολές, ανακοινώσεις και έγγραφες διαμαρτυρίες προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, οι επιστημονικοί φορείς αδυνατούν να αντιληφθούν τους λόγους μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από το ένα υπουργείο στο άλλο, δηλώνοντας πως στερείται κάθε λογικής, με άμεσους κινδύνους για την υγεία των ζώων συντροφιάς και γενικότερα τη δημόσια υγεία, χαρακτηρίζοντας την παρουσίαση του σχεδίου νόμου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο θεσμικό κατήφορο. Χαρακτηρίζουν δε εξαιρετικά προβληματική έως αδύνατη τη συμμόρφωση της χώρας μας με τους σχετικούς κοινοτικούς και διεθνείς κανόνες και οδηγίες. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, η Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, η Ελληνική Εταιρεία Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς συνυπογράφουν τα παραπάνω, επισημαίνοντας πως αν η πολιτεία και η κυβέρνηση θέλουν να ενισχύσουν την υγεία και ευζωία των ζώων συντροφιάς, τότε αποτελεί μονόδρομο η ενίσχυση και αναβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, σε κάθε επίπεδο, και όχι η μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών.

καταφύγιο αδεσποτων ηλιουπολη
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Αποστάσεις από το «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων του κρατάει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό να αποδέχεται την κριτική και να αναφέρεται στη σημαντικότητα της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ως υπεύθυνης και για την ευζωία και για την υγεία και για την περίθαλψη των ζώων, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει έτσι διότι είναι οι αρμοδιότητές της.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης διευκρινίζει ότι στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν όλες οι διεθνείς καλές πρακτικές ευζωίας των ζώων, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο το υπουργείο Εσωτερικών θα συμβάλει ως συννομοθέτης.

Εμπειρία από αδέσποτα απέκτησε η κυβέρνηση. Ας συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο εκείνες τις διατάξεις που θα εξασφαλίζουν στα ζώα συντροφιάς προστασία και μεταχείριση ίση με του Peanut, και ας μην έχουν Twitter. 

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα