Μητσοτάκης στο CNN: Aσφαλής χώρα η Ελλάδα- 'Eτσι θα βγούμε από το lockdown

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο CNN και μίλησε τόσο για την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού όσο και για τις επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης για την απελευθέρωση από τα δεσμά της πανδημίας.

O κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ε.Ε. υιοθέτησε και επισήμως την ιδέα, της ελληνικής πλευράς για ένα «εργαλείο» μετακίνησης των πολιτών της Ε.Ε.

Του Μάκη Θεοδώση

Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στην επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη διευκόλυνσης των μετακινήσεων από χώρα σε χώρα με ασφάλεια.

« Είναι σημαντικό να κρατήσουμε ανοιχτή την Ελλάδα σε τουρίστες και προέβλεψε πως θα αυξηθεί η φετινή τουριστική κίνηση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα που προέκυψε με το εμβόλιο της  AstraZeneca,  ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα ακολουθεί πιστά  τις αποφάσεις της με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων(EMA). Είναι ξεκάθαρο πως «τα οφέλη του εν λόγω εμβολίου υπερτερούν των προβλημάτων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αύριο αναμένεται η επίσημη απόφαση του EMA» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εμφανής η κόπωση από την πανδημία»

Σε ό,τι αφορά τη κούραση του κόσμου από τα περιοριστικά μέτρα , δήλωσε ότι «είναι κάτι που αφορά όλους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αν η χώρα δεν προέβαινε σε περαιτέρω μέτρα πριν από έναν μήνα, θα βρισκόταν τώρα αντιμέτωπη με μια πολύ χειρότερη κατάσταση».

Συμπλήρωσε πως «ο στόχος είναι να μπορέσουν οι πολίτες να αποκτήσουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική στρατηγική κατά της πανδημίας».

Ανέφερε τέλος πως «επιβάλλεται  να είμαστε ειλικρινείς, όλοι είναι κουρασμένοι με τον κορονοϊό. Εμείς περιορίσαμε την οικονομική δραστηριότητα τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες καθώς αναμέναμε την έξαρση της πανδημίας η οποία συνέβη στην Ελλάδα».

«Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τις δραστηριότητες»

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων με ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο 48ωρο, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει μια “έξυπνη” διαχείριση της κατάστασης μετά την αναμενόμενη κορύφωση του 3ου κύματος μέσα στις 7-10 μέρες στην Ελλάδα. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα απελευθερωθούν κάποιες δραστηριότητες για τους πολίτες χωρίς να εκτροχιαστεί η πολιτική της ασφάλειας έναντι του κορονοϊού».

«Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και στόχος η ισορροπία οικονομίας και υγείας των πολιτών» 

“Θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία «έξυπνη» στρατηγική, ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη στρατηγική αναχαίτισης του ιού. Αυτή είναι η ισορροπία, που πρέπει να επιτύχουμε, ήτοι πως αφήνουμε στους πολίτες κάποιο βαθμό ελευθερίας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική μας. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά το ΕΣΥ, έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ τον τελευταίο χρόνο» κατέληξε  ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM