Μητσοτάκης: Πετύχαμε να στηρίξουμε τον τουρισμό με στοχευμένα μέτρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς την πορεία του τουρισμού και των ταξιδιών αναψυχής στη χώρα. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει το να χαθούν θέσεις εργασίας.

«Στην Ελλάδα, η βασική μας ανησυχία ήταν να διασφαλίσουμε ότι όταν θα ξανανοίξει ο τουρισμός δεν θα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι καταφέραμε να επιτύχουμε αυτό τον στόχο μέσω μιας σειράς στοχοθετημένων μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 66η συνάντηση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη.

«Παρέχουμε βοήθεια ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ, υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, στον τουριστικό κλάδο μας, για να διασφαλίσουμε ότι ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και τα ξενοδοχεία έχουν το κεφάλαιο κίνησης ώστε να μπορούν να ανοίξουν ξανά χωρίς επιπλέον οικονομικούς περιορισμούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη των εργασιών της συνάντησης.

«Προωθήσαμε θεσμικές μεταρρυθμίσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στην εφημερίδα της Πάτρας, «Πελοπόννησος», ότι «όπως η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην άμυνα κατά της πανδημίας, έτσι φιλοδοξεί να επιστρέψει και σε τροχιά ανάπτυξης». Μάλιστα ανέφερε τα εξής: «Όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προετοιμάσαμε μεθοδικά την επόμενη μέρα: Προωθώντας θεσμικές μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν την επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας τον κόσμο της εργασίας. Εξασφαλίζοντας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τόνωση της αγοράς. Αλλά και δρομολογώντας μεγάλες επενδύσεις, που θα φέρουν νέες θέσεις απασχόλησης».

Αρωγός οι δήμοι

«Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία θα διαδραματίσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας μας» τόνισε ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα και πρόσθεσε: «Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, η κυβέρνηση αντιμετώπισε ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης. Και σήμερα υπάρχουν όλες οι διαδικασίες αλλά και οι πόροι ώστε αυτή να μεταφραστεί σε έργα. Τόσο το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" όσο και το σχέδιο "Ελλάδα 2.0" με αυτό πνεύμα απλώνουν τις δράσεις τους σε όλη την επικράτεια».

«Να ταξιδέψουμε ξανά με ασφάλεια»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη συνάντηση της Επιτροπής του UNWTO υπογράμμισε ότι «αντικείμενο της συνάντησής μας σήμερα, εδώ, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα αρχίσουμε να ταξιδεύουμε ξανά με ασφαλή τρόπο. Η ασφάλεια είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και ήμασταν πράγματι στην πρώτη γραμμή μιας σειράς καινοτομιών που μας επέτρεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο πιο ασφαλή γίνεται. Πέρυσι, παρουσιάσαμε και αξιοποιήσαμε ένα πολύ εξελιγμένο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που μας επέτρεψε να κάνουμε έξυπνες δοκιμές χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που είχαμε στη διάθεσή μας εκείνη τη στιγμή. Και, φυσικά, φέτος η Ελλάδα ξεκίνησε τη συζήτηση σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid τον Ιανουάριο, ακριβώς επειδή περιμέναμε ότι έπρεπε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα εκ των προτέρων, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πως τα ταξίδια θα συνεχιστούν κανονικά το καλοκαίρι».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, ακόμη, τη συγκρατημένη αισιοδοξία του πως ο τουρισμός και τα ταξίδια αναψυχής θα επανέλθουν σχετικά γρήγορα. «Αλλά θα πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι η Covid έχει αλλάξει τις προτεραιότητες των ταξιδιωτών. Νομίζω πως θα μετράνε περισσότερο οι εμπειρίες, κυρίως οι ξεχωριστές εμπειρίες. Πιστεύω πως η διάκριση ανάμεσα στο να ταξιδεύει κανείς για δουλειά και να ταξιδεύει κανείς για αναψυχή δεν είναι πια τόσο ξεκάθαρη όσο ήταν κάποτε. Για παράδειγμα, βλέπουμε πλέον πολλούς ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα για να εργαστούν από εδώ αλλά και ταυτόχρονα για να απολαύσουν την όμορφη χώρα μας. Επομένως, αυτή η ιδέα ότι πλέον μπορεί ο καθένας να εργαστεί από οπουδήποτε ουσιαστικά θα αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο για την Ελλάδα, καθώς θα είμαστε, για παράδειγμα, σε θέση να παρατείνουμε την τουριστική σεζόν πέραν των καλοκαιρινών μηνών που παρατηρείται η κορύφωση της σεζόν» τόνισε.  

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει την πυξίδα για να πετύχει τους στόχους της εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Βαδίζοντας στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξη» υπογράμμισε και τόνισε: «Έχει την εμπειρία, την πυξίδα και κυρίως τις δυνάμεις για να πετύχει τους στόχους της». Πρόκειται, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «για μια διαδικασία δυναμική και ανοιχτή σε ιδέες και προτάσεις που διαρκώς θα τους εμπλουτίζουν».

Το μέλλον του τουρισμού προβληματίζει τους Ευρωπαίους

Η 66η Συνάντηση της Επιτροπής του  UNWTO για την Ευρώπη φιλοξενείται από την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα (2-4 Ιουνίου), καθώς η Ελλάδα έχει και την τρέχουσα προεδρία της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη.

Η φετινή διοργάνωση παρέχει την ευκαιρία στα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη να συζητήσουν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία αλλά και να καθορίσουν το μέλλον του τουρισμού, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικέ και κοινά πρωτόκολλα, με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη του κλάδου, με ασφαλή και συντονισμένο τρόπο.

Παράλληλα με τη θεσμική συνάντηση, πραγματοποιείται στην Αθήνα και θεματική εκδήλωση με τίτλο «Βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην μετά Covid εποχή», στην οποία ειδικοί από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διά ζώσης τον ρόλο της βιωσιμότητας για το μέλλον του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.