Στο κενό η νέα πρόσκληση Κικίλια - Aνακοινώθηκε η επίταξη

Τι προβλέπει η επίταξη - Διαφωνία ΙΣΑ με ΠΙΣ - Τι προτείνουν οι ιατρικοί σύλλογοι

 

Του Μάκη Θεοδώση

Το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών στην Αττική.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση - έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς για την ενίσχυση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας Covid-19.

Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών στην Αττική».

 

Παρά το νέο κάλεσμα του υπουργού Υγείας  από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», η ανταπόκριση των 60 μόλις ιατρών οδηγεί την κυβέρνηση στην επιλογή της επίταξης. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θεωρεί προσβλητική τη συμπεριφορά του υπουργού και ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η πρόταση που βάζει στο τραπέζι ο ΠΙΣ είναι να επιλεγούν οι νέοι ιατροί, οι ειδικευόμενοι, για να στηρίξουν το Ε.Σ.Υ., ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός των 200 παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών που απαιτείται.

Τι προβλέπει η επίταξη

– Καμία αποζημίωση για τους κληθέντες ιατρούς.

– Η επίδοση της κλήσης θα γίνει από αστυνομικούς στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει στους ιατρικούς συλλόγους όπου ανήκουν.

– Στο έγγραφο αναφέρονται η ώρα, η ημερομηνία και το νοσοκομείο όπου πρόκειται να παρουσιαστούν.

– Σε περίπτωση άρνησης προβλέπεται ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως και πέντε χρόνια. 

 

Ρήξη ΙΣΑ με ΠΙΣ Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) «είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των ιατρικών συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ».

 

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, καλεί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιρειών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, σήμερα, Δευτέρα, στις 10 π.μ., με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

 

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει την προσπάθεια για τη συσπείρωση του ιατρικού κόσμου ενάντια στην πανδημία» αναφέρεται σε ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στην ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα» αναφέρει ο κ. Πατούλης.

Προσθέτει ακόμη ότι οι ιδιώτες γιατροί το κρίσιμο αυτό διάστημα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την ΠΦΥ, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία.

 

«Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Ε.Σ.Υ., η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης» αναφέρει ο ΠΙΣ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ καθώς και οι πρόεδροι των ιατρικών συλλόγων της χώρας τίθενται στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. και καλούν τους συναδέλφους τους να τους ακολουθήσουν, «μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά τους για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος».

Ο ΠΙΣ αναφέρει επίσης ότι «οι ιδιώτες γιατροί έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ε.Σ.Υ. εθελοντικά. Εντούτοις. ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το Ε.Σ.Υ., χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, πού θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης».

Οι προτάσεις του ΠΙΣ

–  Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ. σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί, οι οποίοι θα κριθούν μέσα στην τριετία για τη θέση που έχουν υποβάλει υποψηφιότητα, και όσοι δεν πάρουν θέση να παραμένουν στο σύστημα σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμα. Οι πιστώσεις υπάρχουν, μιας και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.

– Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν. 

–  Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Να τοποθετηθούν στα νοσοκομεία για έναν χρόνο και να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου. 

–  Ειδικευμένοι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους άσκηση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων για εξειδίκευση στην Εντατικολογία και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης να τους αποδοθεί ο τίτλος και να ενταχθούν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, με την υποχρέωση να υπηρετήσουν έναν χρόνο και, αν θέλουν, να παραμείνουν ως μόνιμοι. 

– Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον Covid-19, αλλά για όλα. Απόσυρση της διάταξης Χουλιαράκη - Πολάκη από τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τα εντάλματα αποζημιώσεων να καταβάλλονται από τα νοσοκομεία και να μη μετακυλίονται στους ιατρούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιώτες ιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ. 

–    Άμεση επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ για μα καλύψουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο Ε.Σ.Υ. 

– Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας όλων των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο Ε.Σ.Υ. χωρίς αμοιβή. 

– Άμεση σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΠΙΣ για πρόσληψη 1.000 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ. 

– Δέσμευση του υπουργού Υγείας ότι αμέσως μετά την πάροδο της οξείας φάσης της πανδημίας θα ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα με τον ΠΙΣ και τους ιατρικούς συλλόγους για όλα τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM