Παρέμβαση Καραμανλή και «αφύπνιση» Καραμανλικών

Ο Κώστας Καραμανλής
Ο Κώστας Καραμανλής στα έδρανα της Βουλής

Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Για την ακρίβεια ξεκίνησε να τα βάζει. Η εκτενής αναφορά του στη Συμφωνία του Ελσίνκι και τα πυρά που «εκτόξευσε» κατά του προκατόχου του στο πρωθυπουργικό θώκο, Κώστα Σημίτη, είναι πιθανόν να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τις μέρες της πρωθυπουργίας των δύο ανδρών, μέσα από την οποία θα καταλάβουμε αν κάποια πράγματα στη χώρα θα ήταν διαφορετικά στην περίπτωση που οι εξελίξεις είχαν αφεθεί να «τρέξουν» αλλιώς.

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού ενδεχομένως να γεννήσει και μια σειρά από άλλα πολιτικά δεδομένα στην παρούσα φάση.

Για πολλούς, η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή κρίνεται αργοπορημένη, είναι δυνατόν όμως, να αποτελέσει την πρώτη αχτίδα φωτός για μια περίοδο, που αν και ζήσαμε οι περισσότεροι, την ερμηνεύει ο καθένας κατά το δοκούν και κατά βούληση. Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού ενδεχομένως να γεννήσει και μια σειρά από άλλα πολιτικά δεδομένα στην παρούσα φάση.

Θα ενεργοποιήσει η παρέμβαση Καραμανλή τα «καραμανλικά» αντανακλαστικά της ΝΔ;

Τώρα δηλαδή που η σημερινή κυβέρνηση, παρότι προέρχεται και στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, πασχίζει να αποστασιοποιηθεί από την καραμανλική περίοδο. Πρόσωπα και πράγματα που επιχειρήθηκε από την αρχή να έχουν τη σφραγίδα του σημερινού πρωθυπουργού και ενός προσωποκεντρικού περιβάλλοντος γίνεται προσπάθεια να σπρώξουν στη λήθη την «καραμανλική» περίοδο.

Αυτή η διαδικασία γίνεται εύκολα αντιληπτή και μόνο από μια λεπτομερή ανάλυση της προσωπογραφίας του περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη που βρίθει προσωπικών φίλων, πασοκογεννών -του σημιτικού ΠΑΣΟΚ- στελεχών και υπουργών και πολιτικών παραγόντων προερχόμενων από άλλα κομμάτια της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης. Αυτός είναι ο καμβάς όπως διαμορφώνεται στο εσωτερικό πολιτικό γίγνεσθαι από την ημέρα της εμφαντικής, είναι η αλήθεια, εκλογικής νίκης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Τα δύο ερωτήματα, ωστόσο, που μένει να απαντηθούν είναι αφενός αν η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, μετά από πολύ καιρό, μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά το αναμφίβολα ζωντανό «καραμανλικό» κύτταρο της ΝΔ και αφετέρου τι θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά στη χώρα αν μια δημόσια παρέμβαση Κώστα Καραμανλή είχε γίνει κάποια χρόνια νωρίτερα.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα