ΜέΡΑ25 για Πρωτομαγιά: «Τα κεκτημένα έγιναν ζητούμενα»

ΜέΡΑ25
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το ΜέΡΑ25 με ανακοίνωση του με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά κάνει λόγο για «κεκτημένα που μετά από 11 χρόνια βάρβαρης επίθεσης των μνημονίων έγιναν ζητούμενα».

Ειδικότερα, το μήνυμα του ΜέΡΑ25 επικεντρώνεται στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19). Παράλληλα, αναφέρεται και σε ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων.

Γιάνης Βαρουφάκης
© EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

«Για άλλη μια χρονιά σε καραντίνα...»

Αρχικά, το ΜέΡΑ25 υπογραμμίζει πως «η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας –όπως και τον γενικό πληθυσμό τηw– για άλλη μια χρόνια σε καραντίνα, όχι μόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά κυρίως λόγω του εξοβελισμού των όποιων ελάχιστων –από τα μνημόνια– εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στον τόπο».

Για τα εργασιακά δικαιώματα

Συμπληρώνει μάλιστα, πως «το μέχρι πρότινος κεκτημένο τού 8ώρου εργασίας έχει μπει πλέον και επισήμως στο στόχαστρο της παρούσας μνημονιακής κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, μιας κυβέρνησης που μαζί με τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους σε στρατιές ενοικιαζόμενων, δανειζόμενων εργαζομένων σε κρατικοδίαιτους ή "ομιλοδίαιτους" εργολάβους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς άδειες, χωρίς ωράρια, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες, χωρίς πλήρη εργασία και ασφάλιση, χωρίς αξιοπρεπή μισθό, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Και συνεχίζει τονίζοντας: «Μετά την κορονοϊό εποχή και με τον κ. Χατζηδάκη ως Superman της τρόικας και της εργοδοσίας, γίνονται ακόμα πιο δύσκολα να διασφαλισθούν. Με μια συντηρητική, αντεργατική, μνημονιακή κυβέρνηση που λειτουργεί ως φερέφωνο της τρόικας, του ΣΕΒ, των funds και της ολιγαρχίας. Με έναν συνδικαλισμό που στις πιο "επίσημες" τάξεις του έχει καταντήσει εργοδοτικός και κυβερνητικός. Αλλά και μια επιθεώρηση εργασίας που απλώς παρακολουθεί σιωπηλά και στωικά, ο κόσμος της εργασίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο έχει να δώσει ακόμα πολλούς μεγάλους και αδιάλειπτους αγώνες».

«Οι διεκδικήσεις πρέπει να υπερκεράσουν ακόμα και τα πρώην κεκτημένα»

Και καταλήγει: «Οι διεκδικήσεις πρέπει να υπερκεράσουν ακόμα και τα πρώην κεκτημένα, καθώς ο αυτοματισμός που παρεισφρέει στην παραγωγή και η τεχνολογία πρέπει να υπηρετήσουν την κοινωνία και όχι την ολιγαρχία. Με τις σύγχρονες μορφές πάλης που αναδύονται δίπλα στις ήδη παραδοσιακές, για να απαιτηθούν μικρότερα ωράρια πλήρους απασχόλησης (όπως δειλά έχει αρχίσει να συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου), πλήρη ασφάλιση, πληρωμένες υπερωρίες, νόμιμες άδειες, κατάργηση της ενοικίασης της εργασίας, αξιοπρεπείς και καλύτερους μισθούς και βέβαια συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Δείτε ΕΔΩ

Το μήνυμα Βαρουφάκη για την Πρωτομαγιά

Επιπλέον, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, προχώρησε σε μια σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter γράφοντας: «Δεν σε αφορά η Πρωτομαγιά; Αντιπαθείς τον συνδικαλισμό & τις απεργίες; ΟΚ. Τότε όμως να γυρίσεις πίσω την αργία του Σαββάτου, το 8ωρο, την απαγόρευση παιδικής εργασίας, τις υπερωρίες, την υγειονομική περίθαλψη & τους κανόνες ασφάλειας στη δουλειά. Και μη ξεχάσεις τη σύνταξή σου!».

ανάρτηση Βαρουφάκη στο Twitter
© Twitter

Δείτε ΕΔΩ

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα