Εργασιακά: Στα ύψη το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Πορεία για τα εργασιακά
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

«Οι άνθρωποι έχουν κάνει το ψέμα επάγγελμα και την πολιτική εξαπάτηση δεύτερη φύση» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας μετά τις τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος και παρέστη χθες στην απεργιακή κινητοποίηση για την εργατική Πρωτομαγιά, δήλωσε πως «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ώρου».

Αλέξης Τσίπρας στην απεργιακή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε το υπουργείο Εργασίας να κηρύξει ως υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία περιλαμβάνει πρόβλεψη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«Δεν πέρασαν ούτε δύο ώρες από τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά, όπου ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση για δήθεν κατάργηση του 8ώρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση υπέρ της διευθέτησης του χρόνου εργασίας!

Δεν είναι αστείο! Η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξενογιαννακοπούλου μαζί με τους βουλευτές Σωκράτη Βαρδάκη και Κατερίνα Νοτοπούλου με κοινοβουλευτική αναφορά ζητούν από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να κηρύξει ως υποχρεωτική την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία προβλέπει διευθέτηση εργασίας.

Υπουργείο Εργασίας
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκεκριμένα:

- Το άρθρο 4 παράγραφος 1 της εν λόγω Σύμβασης, η οποία είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ, προβλέπει ότι κατά τη θερινή και τη χειμερινή τουριστική περίοδο (1 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου-15 Φεβρουαρίου), εφόσον η πληρότητα του ξενοδοχείου υπερβαίνει το 70%, οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του 5ημέρου και κατά τις ημέρες ανάπαυσής τους, τις Κυριακές και τις αργίες.

- Το άρθρο 4 παράγραφος 2 της ίδιας Σύμβασης επαναλαμβάνει τη ρύθμιση της ΣΣΕ του 2013 (βρίσκεται επίσης στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ), σύμφωνα με την οποία:
"Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρούσα επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι μία (1) ώρα ημερησίως, χωρίς να καταβάλλουν πρόσθετη αμοιβή εξαιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, υπολογιζόμενος επί περιόδου οκτώ (8) το πολύ εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας".

Πρόκειται για κλασικό παράδειγμα εφαρμογής του συστήματος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπως ισχύει από το 1990 και επεκτείνεται με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο στις περιπτώσεις που θα το ζητήσει ο εργαζόμενος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ένα χέρι ξιφουλκεί κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, επειδή δήθεν καταργεί το 8ωρο, και με το άλλο μάς πιέζει για την εφαρμογή της. Από τη μια συμφωνεί με την εργασία τις Κυριακές και αργίες και από την άλλη κόπτεται για εξάντληση των εργαζομένων που δήθεν θα επιφέρει το νομοσχέδιο.

Όλο αυτό δεν είναι πολιτική υποκρισία, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι άνθρωποι έχουν κάνει το ψέμα επάγγελμα και την πολιτική εξαπάτηση δεύτερη φύση». 

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Η απάντηση της Ξενογιαννακοπούλου

Με τη σειρά της, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απάντησε ότι «ο Κωστής Χατζηδάκης είτε αδυνατεί να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση που προωθεί η κυβέρνηση είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε εργασιακό Μεσαίωνα.

«Σήμερα μάλιστα έφτασε στο σημείο να μας κατηγορήσει επειδή τον έχουμε εγκαλέσει να καταστήσει υποχρεωτικές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί, μεταξύ των οποίων και τη ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων που ανέφερε.

Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο κ. Χατζηδάκης αδυνατεί να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί. Εάν ισχύει το πρώτο, να βγει σήμερα και να δηλώσει ότι παίρνει πίσω την πρόθεσή του να θεσπίσει τις ατομικές συμβάσεις για τον χρόνο εργασίας. Εάν δεν το πράξει, είναι σαφές ότι παραπληροφορεί και διαστρέφει την πραγματικότητα, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης της ΝΔ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η θέση του ΚΙΝΑΛ

Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωσή του ζητά την απόσυρση τoυ επίμαχου νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε ψέματα για να κρύψει την αλήθεια: «Για την έξοδο από την κρίση θα δουλέψουν λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες ώρες, με λιγότερα λεφτά!».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα