Τσίπρας: «Όταν ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη την άρση της πατέντας για το εμβόλιο, με χλεύαζε»

tsipras
EUROKINISSI

Σε ανάρτηση στα social media προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην κατάργηση των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως «δεν κατανοεί ότι οι καιροί αλλάζουν». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη σχετική δημοσίευση μετά τη στήριξη που έδειξε ο Τζο Μπάιντεν στην πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δήλωσή του αναφέρει: «Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι. Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η "ελεύθερη αγορά" με ένα νόμο κι ένα άρθρο».

Ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα
Φωτογραφία: Facebook

Καταλήγοντας σημειώνει: «Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών».

Τι είχε δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτή την πρόταση έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, στην οποία δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα» ανέφερε.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά, προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19» πρόσθεσε.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα