Τσίπρας: Από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στον πόλεμο για το εργασιακό

τσιπρας

 

Έπειτα από αρκετό καιρό ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε εκδήλωσε με άρωμα… σοσιαλισμού, και μάλιστα για θέμα που παρείχε πρόσφορο έδαφος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ώστε να ξεδιπλώσει απόψεις και θέσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, πήρε μέρος στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, ο επίτροπος Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ρομάνο Πρόντι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ και άλλα σημαντικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και πάλι για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου «για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη που προωθεί την ειρήνη» αλλά και για την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας «με ένα Σύμφωνο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Κοινωνική Συνοχή και την Οικονομική Σύγκλιση».

Στόχος τα πλατιά κοινωνικά στρώματα

Με αυτή τη ρητορική ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδοτεί την προσπάθεια να επαναπροσεγγίσει τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, που δοκιμάστηκαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και δοκιμάζονται και σήμερα από την υγειονομική κρίση.

εργατική πρωτομαγιά

Σε αυτό το πλαίσιο, ενσωματώνει και το μοντέλο Μπάιντεν, ως τη «φρέσκια» αντίληψη για το κοινωνικό κράτος από τις ΗΠΑ, με πρόγραμμα και πρωτοβουλίες πιο ρηξικέλευθες από τις ευρωπαϊκές. «Για δεκαετίες οι προοδευτικές αξίες και ιδέες δέχονταν επίθεση από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, είτε πρόκειται για το κράτος πρόνοιας και τη σημασία της κοινωνικής συνοχής, τις δημόσιες δαπάνες, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα εθνικά συστήματα υγείας, τον ρόλο του κράτους σε στρατηγικούς τομείς, καθώς και στην προστασία θέσεων εργασίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του στην ημερίδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Πόλεμος για το εργασιακό

Στην ίδια ομιλία έδωσε και το στίγμα εν όψει του εορτασμού για την Πρωτομαγιά αλλά και της στάσης απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. «Πρέπει να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους σε μια νέα –πιο ψηφιακή– αγορά εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

ηλίοπουλος

 Με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο, στην Κουμουνδούρου προετοιμάζονται εντατικά, προκειμένου αφενός να αναδείξουν τις διαφορετικές θέσεις τους από την κυβερνητική πρόταση, αφετέρου να περιγραφούν στους πολίτες οι ανατροπές των εργασιακών κεκτημένων και πώς θα επηρεαστεί η εργασιακή καθημερινότητα, κυρίως των νέων. «Η Νέα Δημοκρατία έρχεται να βάλει πλάτες στους εργοδότες που κλέβουν τους εργαζομένους τους. Κατάργηση του 8ώρου και θέσπιση απλήρωτων υπερωριών μέσα από ατομικές συμβάσεις σημαίνουν ζωή λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα και μείωση μισθών. Σε συνδυασμό με τη διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο καλύτερος φίλος της εργοδοτικής ανομίας» ήταν το στίγμα που έδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Ηλιόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του.