Γιάννης Λαγός: Εν αναμονή της έκδοσής του στην Ελλάδα

Γιάννης Λαγός δικαστήριο
© (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί στην Ελλάδα  από το Βέλγιο ο ευρωβουλευτής και καταδικασμένος για τη διεύθυνση και τη δράση του στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Γιάννης Λαγός.

Πιο συγκεκριμένα, η Εισαγγελία των Βρυξελλών αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε ανακοίνωση αναφορικά με την παράδοση του καταδικασθέντος Γιάννη Λαγού προς τις ελληνικές Αρχές, μια πράξη που πλέον θεωρείται οριστική. 

Οι βελγικές Αρχές προέβησαν στη σχετική ενημέρωση, ωστόσο για λόγους ασφαλείας δεν θα ανακοινωθεί ο χρόνος μεταφοράς του στην Ελλάδα.

Γιάννης Λαγός
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Βελγίου 

«Η Εισαγγελία των Βρυξελλών μπορεί να σας ενημερώσει ότι o Γιάννης Λαγός δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης του προδικαστικού τμήματος του ολλανδόφωνου Πρωτοδικείου των Βρυξελλών της 7ης Μαΐου 2021, που είχε εκδώσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του από την Ελλάδα. Επομένως, η απόφαση αυτή έχει καταστεί οριστική. Η Εισαγγελία των Βρυξελλών δεν θα επικοινωνήσει για την παράδοση του Ιωάννη Λαγού προς τις ελληνικές Αρχές. Καλεί τους δημοσιογράφους να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με αυτό το θέμα».

Η σύλληψη και η κράτησή του στις Βρυξέλλες

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Λαγός συνελήφθη στις Βρυξέλλες στις 27 Απριλίου 2021, κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε κατά την εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών του Οκτωβρίου 2020.

Επίσης, να σημειωθεί πως μία μέρα μετά, στις 28 Απριλίου, ο Γιάννης Λαγός ανακρίθηκε στο ολλανδόφωνο δικαστήριο των Βρυξελλών, ωστόσο τότε δεν αποδέχτηκε την παράδοσή του στις ελληνικές Αρχές και αποφασίστηκε να τεθεί υπό κράτηση προσωρινά στο Βέλγιο. 

Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα παράπονα του Λαγού για την κράτησή του στις βελγικές φυλακές ήταν πολλά και τον έκαναν να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του βελγικού δικαστηρίου για τη έκδοσή του στη χώρα μας.

Η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος, και κατ' επέκταση η σύλληψη του Λαγού που ακολούθησε, αποτέλεσε τη συνέχεια της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του. Ειδικότερα, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά της άρσης ασυλίας του Χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθε περίπου έξι μήνες μετά την ιστορική δίκη της ΧΑ που την έκρινε ως «εγκληματική οργάνωση» και την καταδίκη του Γιάννη Λαγού σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στον Γιάννη Λαγό

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα