Συνελήφθη στο Βέλγιο ο Λαγός

Γιάννης Λαγός
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ)

Συνελήφθη πριν από λίγο στο Βέλγιο ο Γιάννης Λαγός, μετά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του. Είχε προηγηθεί άρση της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ένταλμα σε βάρος του είχε εκδοθεί μετά την καταδικαστική απόφαση από τον eισαγγελέα Εφετών, ενώ μετά την άρση της ασυλίας του από την Ευρωβουλή κοινοποιήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία και τη Europol.

Νωρίτερα, υπέρ της άρσης της ασυλίας του Γιάννη Λαγού ψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ψηφοφορία, η οποία διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν νωρίτερα το πρωί της Μ. Τρίτης, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά, ενώ 10 απείχαν.

λαγός

Καταδίκη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και επιθέσεις

Ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε στις 7 Οκτωβρίου σε 13 έτη φυλάκισης για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη, εννέα μηνών, για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ
ΠΗΓΗ: EUROKINISSI

Η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη Αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις δικαστικές αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε. να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, όπως η διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν κάποιος κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις Αρχές του κράτους-μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής και διατηρεί προνόμια, όπως αυτό της μισθοδοσίας του, ακόμη και ως τρόφιμος στις φυλακές. Η βουλευτική αποζημίωση μαζί με τα έξοδα διατήρησης γραφείου στις Βρυξέλλες φτάνουν περίπου το ποσό των 11.000 ευρώ τον μήνα.