Απόδραση στη Νορβηγία ετοιμάζει ο χρυσαυγίτης Λαγός

Γιάννης Λαγός
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ)

Σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open φαίνεται ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός στο κέντρο Covid του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου υποβλήθηκε σε τεστ, όπως κάνουν όσοι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον Λαγό να ετοιμάζεται να το σκάσει στη Νορβηγία, για να αποφύγει τη σύλληψη. 

Ο Λαγός δήλωσε εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία ότι θα αναχωρήσει τη Μεγάλη Τετάρτη για τη Νορβηγία.

Χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε για την άρση της ασυλίας του ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που αναμένεται να είναι συντριπτικά υπέρ της άρσης ασυλίας, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Μεγάλη Τρίτη.

Έτσι, η άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του στην Ελλάδα και τη φυλάκισή του, καθώς έχει καταδικαστεί για τον ηγετικό του ρόλο στη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Εκπρόσωπος της Ευρωβουλής είχε δηλώσει προ ημερών ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Νταβίντ Σασόλι, θα ενημερώσει άμεσα τις ελληνικές Αρχές ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Γιάννης Λαγός
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι αν η Ευρωβουλή λάβει περαιτέρω αιτήματα συνεργασίας από τις ελληνικές Αρχές, θα τα εξετάσει και θα αποφασίσει με βάση τους κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ελλάδα στη συνέχεια θα εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, με στόχο τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε στις 7 Οκτωβρίου σε 13 έτη φυλάκισης για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη, εννέα μηνών (με αναστολή), για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» το 2013.

Ο Λαγός, εκμεταλλευόμενος την ασυλία του ως ευρωβουλευτής, είχε φύγει από την Ελλάδα για τις Βρυξέλλες την ημέρα της απόφασης, ώστε να γλιτώσει τη σύλληψη.