Δέσμευση Μητσοτάκη και Ζάεφ στη Συμφωνία των Πρεσπών

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζόραν Ζάεφ
(EUROKINISSI/POOL/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Οι Πρέσπες μετακομίζουν για σήμερα, συμβολικά τουλάχιστον,  στους… Δελφούς, και πιο συγκεκριμένα στο οικονομικό φόρουμ του πανάρχαιου «ομφαλού της γης» που –λόγω πανδημίας– διεξάγεται φέτος στην Αθήνα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, που γίνεται στο περιθώριο του σημαντικού φόρουμ, φιλοδοξεί να κλείσει εκκρεμότητες που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά επί του παρόντος ανοίγει την κουβέντα για το πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα μια σημαντική ομάδα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που έχει εξαρχής εγκλωβίσει την ηγεσία της ΝΔ σε πλήρη ακινησία στο θέμα.

Από τη μια είναι οι υποχρεώσεις που πηγάζουν για τη χώρα μας από τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην  εφαρμογή της οποίας έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την άλλη ορθώνονται σαν ανυπέρβλητο τείχος για τον πρωθυπουργό οι εσωκομματικές αντιδράσεις, πολλές και ποικιλόμορφες, οι οποίες εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες.

«Προφανώς η διμερής συνεργασία και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκονται στην ατζέντα» δήλωσε αναφερόμενη στη συνάντηση η Αριστοτελία Πελώνη, αλλά φαίνεται ότι το «φάντασμα» της τάσης Σαμαρά βάζει «φρένο» στις εξελίξεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως θα  μπλοκάρει με όλες του τις δυνάμεις  την επικείμενη κύρωση στη Βουλή των τριών συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που απομένουν να κυρωθούν και οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή η στάση, διανθισμένη και από εθνικιστικές κορόνες, οδηγεί –σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες– σε αδιέξοδο όχι μόνο το κυβερνών κόμμα, αλλά και τη χώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζόραν Ζάεφ
(MotionTeam/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Από την άλλη, ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος –αν και από διαφορετική αφετηρία και χωρίς να βάζει γενικότερο θέμα για το τι θα πράξει το κόμμα– προσανατολίζεται να απόσχει από την ψηφοφορία. Κύκλοι του ξεκαθαρίζουν ότι επιλέγει αυτή τη στρατηγική προκειμένου να προτάξει κορυφαίους συμβολισμούς, χωρίς όμως να πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας αλλά και την ενότητα της παράταξης.

Είναι σημαντικό να προσθέσουμε πως η σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ είχε, όπως βοά το σχετικό παρασκήνιο, αποδεχτεί εξαρχής τη Συμφωνία των Πρεσπών, από την εποχή που η ΝΔ βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να σύρθηκε σε διαφορετική ρητορική, φοβούμενος την εκ δεξιών φυλλορροή εν όψει των εκλογών του Ιουλίου του 2019.

Απόδειξη αυτού αποτελεί η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός είχε υποδεχτεί τον κ. Ζάεφ στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου είχε παραθέσει γεύμα προς τιμήν του, με την υποδοχή αυτή να επισφραγίζει με τον πιο επίσημο τρόπο τη στροφή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μακεδονικό. Είχε επισφραγίσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο θα τηρήσει μια υπογεγραμμένη συμφωνία, αλλά και το πνεύμα της συμφωνίας αυτής, που δεν είναι άλλο από την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Μάλιστα ο Ζ. Ζάεφ –ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για το συνέδριο του «Economist»– είχε δηλώσει τότε στο euronews ότι ο κ. Μητσοτάκης «έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος», επιβεβαιώνοντας έτσι τη μετεκλογική αλλαγή στάσης του τελευταίου.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα