Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ την Πέμπτη στο Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/POOL/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θα έρθει στη χώρα μας ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της κυβέρνησής του.

Στην ατζέντα της συζήτησης των δύο αντιπροσωπειών περιλαμβάνεται και η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Β. Μακεδονίας, όπως και η εξειδίκευση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς πρέπει να ψηφιστούν τρία εφαρμοστικά μνημόνια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, ο αγωγός θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στην πόλη Στιπ της Βόρειας Μακεδονίας. Το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους 54 χλμ., θα αναπτυχθεί από τον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα αναλάβει και τη λειτουργία του. Για το ελληνικό τμήμα θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 51,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το τμήμα του αγωγού στη Β. Μακεδονία, μήκους 110 χλμ., θα αναπτυχθεί από τη NER, κρατική ενεργειακή εταιρεία της γειτονικής χώρας, η οποία θα αναλάβει και τη λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΕΣΦΑ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για τον αγωγό με τη NER τον Οκτώβριο του 2016. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας αποδίδει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο έργο, καθώς εκτιμά ότι θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των τιμών ενέργειας και την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών της γειτονικής χώρας ανέλαβε, σε συνεργασία με τη NER, να καταθέσει στην EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) αίτημα για τη χρηματοδότηση του έργου. 

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αύριο ο Μητσοτάκης

​Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα επισκεφθεί αύριο ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουν ευρεία γκάμα θεμάτων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τους ομολόγους του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς και με τον πρόεδρο της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μίλο Ραντντόντικ, με τις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς είναι διαρκής η προσπάθεια της Τουρκίας για τον σχηματισμό ενός μουσουλμανικού τόξου στην περιοχή.