Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Σαρωτικές αλλαγές στο ερασιτεχνικό ψάρεμα – Άστραψε ο Πολάκης

Ψάρεμα
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)

Το Π/Δ που τέθηκε προ εικοσιτετράωρων σε διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυστηροποιεί το πλαίσιο της ερασιτεχνικής και αθλητικής αλιείας. Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για «εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου, ώστε να αποσαφηνίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της άσκησης ερασιτεχνικής και αθλητικής αλιείας, κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη του τις σύγχρονες προκλήσεις που ο τομέας της αλιείας αντιμετωπίζει, όπως η προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων».

Ποιες αλλαγές επιφέρει

Επί της ουσίας, το προσχέδιο του διατάγματος προβλέπει τη μείωση των αγκίστρων ανά παραγάδι, από 300 σε 150 ανεξάρτητα με τον αριθμό των αλιέων ανά βάρκα, τη μείωση κατά ένα κιλό (από 5 σε 4 κιλά) του ανώτατου ορίου ανά ψαρά συν ένα ακόμα ψάρι ανεξαρτήτως βάρους και περιοριστικούς όρους ανά κατηγορία ψαριού, και μείωση του χρόνου ασκήσεως του χόμπι κατά ένα μήνα (το δίμηνο Απριλίου-Μαίου ενώ πριν ίσχυε η απαγόρευση για τον μήνα Μάιο).

Στο σκεπτικό του νομοθέτη βάρυνε η νομική προστασία του περιβάλλοντος και των αλιευτικών αποθεμάτων. Ωστόσο, όπως καταγράφεται ήδη στις αντιδράσεις των ερασιτεχνών ψαράδων, αν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος των επιπλέον περιορισμών, θα επεκτείνονταν τα μέτρα και στους επαγγελματίες ψαράδες που σύμφωνα με τις καταγγελίες τους δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ψάρεμα
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σφοδρές αντιδράσεις

Ήδη από τις πρώτες ώρες της ανάρτησης, εκατοντάδες σχόλια ερασιτεχνών ψαράδων, κυρίως ψαροντουφεκάδων, συνοδεύουν τα άρθρα του υπό προώθηση σχεδίου προεδρικού διατάγματος. Η κοινή τους θέση είναι ότι το ψαροντούφεκο είναι το πιο καθαρό είδος ψαρέματος, ο θηρευτής επιλέγει το θήραμα και από μόνος του περιορίζεται στο να μην ψαρέψει το μικρό ψάρι, να συμβάλει ώστε να μείνουν «ζωντανές» οι ελληνικές θάλασσες. Πολλοί από αυτούς που σχολιάζουν, δεν διστάζουν να δείξουν με το δάκτυλο αυτούς που θεωρούν ως καταστροφείς της θαλάσσιας πανίδας και που το προωθούμενο κανονιστικό πλαίσιο δεν αγγίζει.    

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ’ αριθμ. ……  «Ερασιτεχνική  και Αθλητική Αλιεία»
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

«Δεν είναι οι ερασιτέχνες αλιείς η απειλή των απειλούμενων ειδών και η αιτία υπεραλίευσης, η ανεξέλεγκτη επαγγελματική αλιεία είναι η απειλή. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι τράτες είναι ο καταστροφέας του βυθού και ότι έχουν βρει τρόπο να ξεπερνούν τον υποτιθέμενο έλεγχο μέσω GPS. Φτιάξτε σωστό ελεγκτικό μηχανισμό για τους παραβάτες επαγγελματίες που αλιεύουν εκατομμύρια τόνους αλιευμάτων ετησίως και πετούν νεκρά άλλα τόσα αλιεύματα και στην συνέχεια αν χρειάζεται αυστηροποιήστε τις διατάξεις που αφορούν τους ερασιτέχνες που κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία αλιεύουν μόνο για ιδία χρήση» σημειώνεται σε σχόλιο ενώ άλλος επισκέπτης του ιστοτόπου σχολιάζει: «Πρέπει να κατανοήσετε ότι ο υποβρύχιος ερασιτέχνης αλιέας μπορεί να διαλέγει το θήραμα του και αυτό κάνει. Να δώσετε κίνητρο να αλιεύουν οι ερασιτέχνες αλιείς τα είδη που δεν απειλούνται όλο το έτος κι όχι να απαγορεύετε την αλιεία συλλήβδην για χρονικά διαστήματα που δεν αποφέρουν όφελος. Το μόνο που καταφέρνετε έτσι είναι μία επιπλέον εστία επιβολής προστίμων και διαφθοράς».

Από τις αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο του ερασιτεχνικού ψαρέματος πλήττονται μια σειρά μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτό (αξεσουάρ, δολόμωτα κλπ) αλλά και ο τουριστικός κλάδος καθώς οι λάτρεις του ψαρέματος εκδράμουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε κοντινά νησιά και «ψαρότοπους» για το αγαπημένο τους χόμπι.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη
Φωτογραφία: Facebook

Άστραψε και βρόντηξε ο Πολάκης

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στο υπό προώθηση διάταγμα, ο Παύλος Πολάκης, η αγάπη του οποίου για το ψαροντούφεκο είναι γνωστή. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε κατά της κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πειθαρχήσει στο μέτρο. Στην ανάρτηση του στο facebook σημειώνει:

«ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΚΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ!!!!

Τώρα θα φανεί γιατί επιβλήθηκε για επιστημονικούς και καλά ορους από την επιτροπή των εντεταλμένων λοιμωξιολογων η απαγόρευση από τον Οκτώβριο

Για να συνηθίζουμε!!!!

ΛΟΙΠΟΝ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ :

Και να το υπογράψει αυτό το κατάπτυστο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ που βγάλατε σε «διαβούλευση» η προεδρος Σακελλαρόπουλου ,ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΩ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΛΕΣΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΙΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ!!!!

Στερείτε τη χαρά  και το φρέσκο ψάρι από εκατοντάδες χιλιαδες κόσμο,καταστρέφετε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,μειώνετε την εσωτερική τουριστική κίνηση σε πολλά νησιά όλο το χρόνο ,ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ(όχι τους μικρούς παράκτιους ) που τους αφήνετε να σέρνουν τράτες το Μάιο ,χωρίς να βάζετε χέρι στα ξένα αλιευτικά που κουρσεύουν επιφάνεια και βυθό στα διεθνή ,χωρίς να κυνηγάτε  τους παράνομους (επαγγελματίες και ψεύτοερασιτέχνες )που  έχουν αφανίσει πολλές περιοχές !!!

ΛΙΒΑΝΕ ΠΑΡΤΟ ΠΙΣΩ ,ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ!!!!».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα