Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για το προσφυγικό

Tο φλέγον ζήτημα των τελευταίων ετών, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, βρέθηκε στο επίκεντρο της προγραμματισμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρωθυπουργός μας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ!

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν κι άλλα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά το προσφυγικό όπως είναι φυσικό μονοπώλησε!

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου με τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε δομές της ενδοχώρας, η κατάσταση στα hot spots των νησιών που βρίσκονται απέναντι από τα τουρκικά παράλια εξακολουθεί να είναι τραγική και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επεσήμανε στη Γερμανίδα καγκελάριο. 

Παράλληλα, στην ατζέντα της Συνόδου αναμένεται να βρεθεί και το μείζον θέμα διεύρυνσης της ΕΕ και της ενταξιακής πορείας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Άλλωστε, χθες, κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει με τον Μακρόν για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί»

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus Online με τίτλο «Γερμανικοί φόβοι για μια δεύτερη Βουδαπέστη», το Βερολίνο παρακολουθεί στενά το ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα και εκφράζει την ανησυχία του.

«Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί, υπόσχονταν κάποτε η καγκελάριος Μέρκελ. Ακριβώς όμως αυτό μπορεί να ξαναγίνει, μιας και στη λεγόμενη βαλκανική οδό υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης ενίσχυσης προσφυγικών ροών, αλλά και μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, έγραφε το Focus Online, παραπέμποντας στην προσφυγική κρίση του 2015, όταν το καλοκαίρι χιλιάδες πρόσφυγες αποκλείστηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Η γερμανική ιστοσελίδα σημείωνε ότι «οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, μέσω Ελλάδας στα Βαλκάνια αυξάνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπ. Εσωτερικών όλοι οι «σχετικοί με τη μετανάστευση δείκτες» βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι στις αντίστοιχες περιόδους το 2017 και το 2018. Το γερμανικό υπουργείο επιβεβαιώνει μάλιστα την πληροφορία του Focus ότι από κοινού με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες BAMF απέστειλε ομάδα ειδικών στο Σαράγιεβο για να εξετάσει πως το Βερολίνο μπορεί να «βοηθήσει τις βαλκανικές χώρες, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης» και να μην συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: κυβέρνηση.gr