Ραγκούσης: «Δικαίωμα του κ. Βορίδη να χρεωθεί το κόμμα του με μομφή για νοθεία»

Ο Γιάννης Ραγκούσης στη Βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Είναι δικαίωμα του κ. Βορίδη να θέλει να χρεωθεί και να χρεώσει το κόμμα του με τη μομφή για νοθεία των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού, επιμένοντας στην κατάργηση της διακομματικής επιτροπής» τονίζει στην απάντησή του προς την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης. 

«Όμως η αλήθεια που παραμένει γραπτώς αποτυπωμένη και δεν διαψεύδεται με νόθα επιχειρήματα και φθηνούς εξυπνακισμούς είναι η ακόλουθη:

1) Ο έλεγχος νομιμότητας στον σχηματισμό των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων εκλογέων εξωτερικού δεν συνδέεται εκ των πραγμάτων μόνο με τις προϋποθέσεις που προβλέφθηκαν από τον νόμο 4648/2019, για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας (ενεργό ΑΦΜ, δύο χρόνια παραμονής στη χώρα κ.λπ.).

«Λόγο να εισηγηθεί την κατάργηση της διακομματικής επιτροπής έχει μόνο κάποιος που σχεδιάζει να επιχειρήσει να νοθεύσει τους νέους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, όπως δηλαδή ο κ. Βορίδης, υπουργός του κ. Μητσοτάκη»

Προφανώς συνδέεται και με τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις νομιμότητας, αποφυγής πλαστογραφίας και νοθείας μέσω διπλοψηφίας, που οπωσδήποτε πρέπει να ελέγχονται από διακομματική επιτροπή. Ιδίως από την ώρα που εντός των εκλογικών καταλόγων περιλαμβάνονται χιλιάδες θανόντες καθώς και περίπου 2,5 εκατομμύρια εκλογέων που δεν παρουσιάζονται στις εκλογές εδώ και χρόνια, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι εξωτερικού που έχουν διακόψει κάθε δεσμό με την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

2) Ακόμη κι αν υπερψηφιζόταν η κατάργηση των προϋποθέσεων του νόμου 4648/2019, κανένας λόγος δεν θα υπήρχε να καταργηθεί η διακομματική επιτροπή ελέγχου -καθώς και δειγματοληπτικού ελέγχου- των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων, που για πρώτη φορά θα σχηματιστούν εν όψει εθνικών εκλογών.

3) Λόγο να εισηγηθεί την κατάργηση της διακομματικής επιτροπής έχει μόνο κάποιος που σχεδιάζει να επιχειρήσει να νοθεύσει τους νέους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, όπως δηλαδή ο κ. Βορίδης, υπουργός του κ. Μητσοτάκη.

γιάννης Ραγκούσης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατά τα λοιπά, θα πρότεινα στον κ. Βορίδη να μη σπαταλάει με ανοησίες τον ελάχιστο χρόνο που του απομένει μέχρι να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες -είτε ζουν στο εξωτερικό είτε όχι- για τον νόμο 4648/2019, για τον οποίο συστηματικά θριαμβολογεί ο κ. Μητσοτάκης εδώ και έναν χρόνο.

Μετά από τρεις μήνες περίπου, λιγότεροι από μόλις 500 Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού έχουν δηλώσει ενδιαφέρον -στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί γι' αυτόν τον σκοπό- να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές» καταλήγει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τι ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών

«Σε απάντηση ανάρτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννη Ραγκούση, του υπενθυμίζεται ευγενικώς ότι η διακομματική επιτροπή που συστάθηκε κατά το παρελθόν είχε ως έργο τον έλεγχο των προϋποθέσεων  εγγραφής ενός εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους όπως αυτές έχουν τεθεί από τον νόμο.
 
Με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και την άρση των "άδικων και υποτιμητικών κριτηρίων", σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, η ύπαρξη της επιτροπής καθίσταται πλέον άνευ αντικειμένου.

Ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

 
Επιπλέον, θα όφειλε να γνωρίζει ως πρώην υπουργός Εσωτερικών ότι τα κόμματα, αμέσως μετά από κάθε αναθεώρηση, λαμβάνουν πλήρες αντίγραφο των εκλογικών καταλόγων, στο οποίο με ρητή διάταξη του νόμου 4648/2019 συμπεριλαμβάνονται και ειδικοί κατάλογοι εκλογέων εξωτερικού.
 
Τέλος, του συστήνουμε να μελετήσει έστω μία φορά τον νόμο που και ο ίδιος ψήφισε και να αντιληφθεί ότι δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έχουν αποκλειστικά και μόνο όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Καμία νέα εγγραφή εκλογέα δεν πραγματοποιείται βάσει των διατάξεων του ήδη ισχύοντος νόμου, καμία νέα εγγραφή δεν πραγματοποιείται και με το κατατεθέν σχέδιο νόμου.
 
Μάλλον ο κ. Ραγκούσης επιχειρεί να νοθεύσει τη λογική».