Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την οικονομία - Οι λύσεις και η έξοδος από τη νέα κρίση

Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απαντά στα μεγάλα αδιέξοδα της νέας οικονομικής κρίσης που προέκυψε από τις δυσχέρειες της πανδημίας σε συνάρτηση με τις συνεχείς αποτυχημένες κινήσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Το σχέδιο, που δεν περιορίστηκε μόνο στην παρουσίαση, αλλά ενέταξε και τον δημόσιο διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς, θα λειτουργήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ ως πυξίδα στην κατεύθυνση του δρόμου προς τις επικείμενες εκλογές.

Οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το σχέδιο είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της σήμερα η οικονομία της χώρας.

1. Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας -  Χρέη προς τις τράπεζες, 2.  Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 3. Μόνιμο, ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Με δεδομένο ότι σήμερα καταγράφονται 7 δισ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και οφειλές ύψους 10 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει και δεσμεύεται για νέα ρύθμιση,που θα εμπεριέχει την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις.

Ως προς τα χρέη προς τις τράπεζες, ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από το σχέδιο προτείνει αναστολή πληρωμών, περίοδο χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές, επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου) και διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους. Ενώ το κράτος οφείλει να νομοθετήσει τη διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας που τυχόν υπολογίστηκαν κατά την κρίσιμη περίοδο, την αναστολή πτωχεύσεων και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, το πάγωμα της τοκοφορίας καθώς και τη μη απώλεια των ρυθμίσεων.

ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η στήριξη της μικρομεσαίας δραστηριότητας απαιτεί αυτή τη στιγμή την κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού / προσωρινό μέτρο, σε συνάρτηση με ένα πρόγραμμα κρατικής δανειοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το ύψος της ενίσχυσης πρέπει να φτάνει το 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019, ενώ η αποπληρωμή να ξεκινά από το 2023 και έως πέντε έτη. Θα πρέπει να υπάρξει σίγουρα επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ως προσωρινό μέτρο, ενώ θα πρέπει να επιδοτηθούν στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη.

Αναφορικά με το πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει την κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου καθώς και την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας, όπως και μια σειρά βιώσιμων για τους φορολογουμένους ρυθμίσεων.

Η κομματική βάση

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται από χθες η κομματική βάση αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που μιλά στην καρδιά της αγοράς και απαντά στις ανάγκες της.

Ήδη, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν ξεκινήσει θεματικές εκδηλώσεις πάνω στο σχέδιο των προγραμματικών θέσεων. Το σχέδιο ανάκαμψης για την οικονομία θα λειτουργήσει εμφανώς βοηθητικά στην πολιτική ζύμωση και ξεκάθαρα προωθητικά στην πολιτική δουλειά και δράση των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα