Γεννηματά: Από ανάγκη ανοίγουμε, γιατί δεν υπάρχουν άλλες αντοχές

Φώφη Γεννηματά
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως οι επιλογές του στη διαχείριση της πανδημίας έχουν χωρίσει την κοινωνία σε δύο στρατόπεδα.

«Υπάρχει ένα στρατόπεδο που, παρά την κούραση, τηρεί τα μέτρα και μια άλλη κατηγορία που αντιδρά σε όλα αυτά που ζει, γιατί βλέπει πως δεν υπάρχει λογική, δεν υπάρχει αποτέλεσμα και δεν τηρεί τα μέτρα».

«Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι να μειώνεται ο δείκτης μετάδοσης»

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη μέση σε ένα ατελείωτο αδιέξοδο, διότι επέλεξε αυτά τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα επί μακρόν, που είναι φανερό ότι δεν είχαν αποτελέσματα. Σήμερα κάνει το απονενοημένο βήμα να ανοίξει τις δραστηριότητες, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει ίσως ο καιρός; Ότι θα βοηθήσουν οι εμβολιασμοί;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

«Αν δεν υπάρχει ένα πλέγμα στήριξης των επιχειρήσεων για να ανοίξουν με ασφάλεια, κινδυνεύουμε στο επόμενο διάστημα να έχουμε λουκέτα στην αγορά, ανεργία και ένα κατεστραμμένο τοπίο»

 

Επισήμανε ότι η χώρα πρασίνισε ως προς τον δείκτη θετικότητας, και αυτό είναι θετικό και σημαντικό, όμως σημείωσε ότι «αυτό που περιμένουμε να δούμε για να νιώσουμε αισιοδοξία πραγματική είναι να μειώνεται ο δείκτης μετάδοσης, που δυστυχώς είναι ακόμα πάρα πολύ κοντά στο 1 και ενώ βρισκόμαστε τόσους μήνες υπό περιορισμούς. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση».

Φώφη Γεννηματά
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε με αιχμές τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς ισχυρίστηκε πως ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι τους μικρομεσαίους. «Αν δεν υπάρχει ένα πλέγμα στήριξης των επιχειρήσεων για να ανοίξουν με ασφάλεια, κινδυνεύουμε στο επόμενο διάστημα να έχουμε λουκέτα στην αγορά, ανεργία και ένα κατεστραμμένο τοπίο. Εμείς αυτό που δεν θέλουμε είναι να δούμε μια οικονομία με ερείπια» ανέφερε.

«Όταν θέλεις να προστατεύσεις μια επιστημονική επιτροπή, δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ρωτήθηκε για την επιφυλακτική στάση του κόμματός της χθες στη Βουλή σχετικά με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο της επιστημονικής επιτροπής για τον κορονοϊό:

«Όταν θέλεις να προστατεύσεις μια επιστημονική επιτροπή δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα, σαν να θέλεις κάτι να κρύψεις. Προφανώς πρέπει τους επιστήμονες της χώρας να τους προστατεύσουμε.

«Να υπάρξει χρόνος συζήτησης στη Βουλή, να καταλάβουμε ποιο είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης»

Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής: Μιλάμε για μια επιτροπή η οποία έχει εισηγητικό, γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παίρνει αποφάσεις. Γι' αυτό πραγματικά θα ήθελα να υπάρξει χρόνος συζήτησης στη Βουλή, να καταλάβουμε ποιο είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης».