ΣΥΡΙΖΑ: Η βιοποικιλότητα αποτελεί στοιχείο της πράσινης μετάβασης

Οι αρμόδιοι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, σε δήλωσή τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας 2021, αναφέρουν: «Η βιοποικιλότητα και το φυσικό κεφάλαιο αποτελούν απαραίτητο στοιχείο του νέου υποδείγματος, της πράσινης μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, καθώς το μοντέλο ανάπτυξης μέχρι σήμερα δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα».

«Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, μας απομακρύνουν από τους στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα»

Εν συνεχεία, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «στη χώρας μας οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, μας απομακρύνουν από τους στόχους της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα και αποδομούν περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι επιλογές της ΝΔ οδηγούν σε απώλεια φυσικού κεφαλαίου για την Ελλάδα»

Συμπληρώνουν επίσης ότι «οι επιλογές της ΝΔ οδηγούν σε απώλεια φυσικού κεφαλαίου για την Ελλάδα, που αποτελούν το διεθνές «σήμα κατατεθέν» της πατρίδας μας αλλά και του κάθε τόπου. Η ενίσχυση των πολιτικών για τη βιοποικιλότητα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπολείπεται των προσδοκιών, ενώ άναρχες χωρικά αναπτυξιακές επιλογές δυναμιτίζουν τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές, λειτουργώντας ανταγωνιστικά με το περιβάλλον, τους αιγιαλούς και τα δασικά οικοσυστήματα. Η εκτροπή του Αχελώου, ο τεμαχισμός των περιοχών Natura για έργα "ανάπτυξης" και η αποικιοκρατική σύμβαση για το Χρυσό στη Χαλκιδική αποδεικνύουν την αποστροφή της κυβέρνησης για τις πολιτικές περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας».

«Απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής»

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι «απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής», και κλείνοντας αναφέρουν ότι «το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα αποτελούν μέρος της λύσης για την ανάκαμψη και για την πράσινη μετάβαση, εφόσον τα οικοσυστήματα μπορούν να εξασφαλίσουν υγεία, πόρους, εργασία, ανθεκτικότητα, αναψυχή και ευημερία για όλους τους πολίτες».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα