Μωραΐτης: Ο υφυπουργός Αθλητισμού φέρνει ένα νομοσχέδιο άτολμο

Μωραϊτης Θάνος
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ο τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της επιτροπής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού επισήμανε πως «τον κ. Αυγενάκη συνοδεύει πλέον ένα αρνητικό πρόσημο γύρω από την προσπάθειά του να χειραγωγήσει και να ελέγξει το αθλητικό κίνημα».

 Ανέφερε ότι «αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να "σπάσει αυγά", αν πραγματικά ήθελε να έρθει σε ρήξη με συμφέροντα, θα έπαιρνε στο νομοσχέδιο αυτό γενναίες αποφάσεις» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άτολμο και δέσμιο των συμφερόντων, που το κρατούν καθηλωμένο».

Μωραϊτης Θάνος
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης είπε: «Καμία ρήξη με τις παθογένειες, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Μόνο –για άλλη μια φορά– είναι παρούσα η αγωνία άσκησης ελέγχου από τον υπουργό».

Αναφορικά με το ιδιώνυμο, τόνισε πως «έχει δοκιμαστεί κι έχει αποτύχει», ενώ σχετικά με τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής επισήμανε ότι «ενώ το νομοσχέδιο του κ. Αυγενάκη περιγράφει τη δημιουργία μίας τέτοιας, που δεν υπόκειται στον έλεγχο του υπουργού, στην πραγματικότητα καταργεί ακριβώς αυτό το στοιχείο, αφού τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού διορίζονται από τον υπουργό και τα οικονομικά της εξαρτώνται άμεσα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου – μη έχοντας τελικά καμία ευελιξία κινήσεων». Αυτό, όπως είπε, «δημιουργεί ένα έωλο νομικό καθεστώς για την επιτροπή».

Σε αντιπαραβολή έφερε τον νόμο Βασιλειάδη, με τον οποίο «είχε γίνει μια προσπάθεια να δοθούν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εργαλεία, μέσω αυτονόμησής της και δυνατότητας αυτοτελών πόρων».

«Στη συζήτηση επί του αθλητικού νομοσχεδίου σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο περί "αθλητικής μεταρρύθμισης", ανέφερε ότι μπήκε "τέλος" σε μια σειρά από παθογένειες και παρουσίασε ως επίτευγμα τη δήθεν "ανανέωση" στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών. Όμως, το τι συνέβη στις εκλογές των ομοσπονδιών είναι καταγεγραμμένο στον χώρο του αθλητικού κινήματος αλλά και στη συνείδηση της κοινωνίας. Τον κ. Αυγενάκη συνοδεύει πλέον ένα αρνητικό πρόσημο γύρω από την προσπάθειά του να χειραγωγήσει και να ελέγξει το αθλητικό κίνημα, από το οποίο έλαβε βέβαια μια αρκετά σκληρή απάντηση.​ Αν πραγματικά ήθελε η κυβέρνηση να "σπάσει αυγά", αν πραγματικά ήθελε να έρθει σε ρήξη με συμφέροντα, θα έπαιρνε στο νομοσχέδιο αυτό γενναίες αποφάσεις» κατέληξε ο κ. Μωραΐτης.