Γεραπετρίτης: «Δεν θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα με το σύστημα υγείας υπό πίεση»

Για τον εμβολιασμό αλλά και για την αποκλιμάκωση των μέτρων μίλησε ο υπουργός Επικρατείας

«Οι φορείς που ενέκριναν το εμβόλιο αξιολόγησαν και τις παρενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνικό σταθμό, ερωτηθείς για το ποσοστό των δύσπιστων πολιτών αναφορικά με τον εμβολιασμό. «Θα υπάρχει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τον εμβολιασμό. Σήμερα κιόλας θα καταθέσουμε ρύθμιση, η οποία θα δημιουργήσει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε αυτή την επιχείρηση. Όλα αυτά γίνονται με αστραπιαίους ρυθμούς και πριν από το τέλος του έτους εκτιμώ πως θα είμαστε έτοιμοι», συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ανάλογο δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη χώρα εδώ και δεκαετίες. Ειδικά στη χώρα μας έγκειται μια μεγαλύτερη δυσκολία για τα εμβολιαστικά κέντρα λόγω της μορφολογίας», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ειδικότερα, σχετικά με τον εμβολιασμό ο υπουργός δήλωσε πως υπάρχουν δύο θέματα: το ένα project που έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας αφορά τη διατήρηση και την αποθήκευση των εμβολίων της Pfizer και το άλλο ζήτημα που ανακύπτει είναι πώς θα γίνει ο εμβολιασμός των ατόμων, πώς θα προσέρχονται και σε ποιους χώρους θα διενεργούνται αυτές οι διαδικασίες.

Ο ίδιος τόνισε πως μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου το εμβόλιο θα έχει εγκριθεί από τους εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων και πως εντός του Ιανουαρίου η Ελλάδα θα παραλάβει τις πρώτες παρτίδες.

Τι συμβαίνει με τον αριθμό των κρουσμάτων

«Φαίνεται να υπάρχει μια σταθερή αποκλιμάκωση κρουσμάτων, της τάξεως του 10% με 20% εβδομαδιαίως, αλλά δεν είναι τέτοια που να μας επιτρέπει να έχουμε άρση των μέτρων», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέροντας πως η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 40-64.

Αυτό συνεπάγεται πως όποια απόφαση παρθεί θα είναι «πολύ μετρημένη» συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το λιανεμπόριο λειτουργεί κανονικά. «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε άνοιγμα υπό συνθήκες μεγάλης πίεση του συστήματος υγείας», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Δυστυχώς θα περάσουμε τις εορτές πολύ περιορισμένα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM