Πέτσας: «Από το Πάσχα και μετά θα είμαστε καλύτερα»

Στέλιος Πέτσας
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και για τα self tests μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Open ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «αυτή η εβδομάδα είναι καθοριστική για την εξαγωγή των οποιωνδήποτε συμπερασμάτων. Τα μέχρι τώρα στοιχεία από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς είναι ικανοποιητικά. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η οποία δείχνει ότι με την επανάληψη και με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τεστ θα μπορούμε να έχουμε μια βάση που θα μας δείξει πώς θα κινηθούμε».

Για την πορεία της πανδημίας και το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία να τηρούμε τα μέτρα και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Αυτός ο μήνας ναι μεν θα είναι δύσκολος, όμως, εάν τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών, από το Πάσχα και μετά θα είμαστε καλύτερα».

«Όπως και πέρυσι το καλοκαίρι, έτσι και φέτος, με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν θα έχουμε διάφορες δικλίδες ασφαλείας, ώστε να υπάρξει ο μικρότερος δυνατός κίνδυνος για τη διασπορά του ιού. Και τα αρνητικά τεστ και ο εμβολιασμός είναι σημαντικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που έχει σημασία είναι όπως πηγαίνουμε προς τη 14η Μαΐου -ημερομηνία που σηματοδοτεί το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν- να έχουμε αντιμετωπίσει τη διασπορά στην κοινότητα και στο εσωτερικό, ώστε να έχουμε “καθαρούς κανόνες” και για τους Έλληνες πολίτες, όχι μόνο για τους επισκέπτες» πρόσθεσε.

Κλειστή εστίαση
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

«Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουμε λίγο πριν από το Πάσχα, όταν θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τις διαδημοτικές και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Πάντως, όταν ανοίγουμε τον τουρισμό μας στις 14 Μαΐου, θα πρέπει να προσφέρουμε και ένα εύρος υπηρεσιών, το οποίο καταλαβαίνουμε όλοι ότι πρέπει να είναι πιο σύνθετο από την απλή διαμονή σε ένα ξενοδοχείο. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα για να δούμε πώς θα πάνε τα σχολεία, αλλά και τη μεθεπόμενη εβδομάδα για να δούμε πώς θα εξελιχθεί, γενικά, το σταδιακό άνοιγμα που είχαμε από την προηγούμενη Δευτέρα και τότε θα αξιολογηθεί, συνολικά, η κατάσταση. Εάν πιστέψουμε ότι είμαστε στο τέλος αυτής της διαδρομής, πιστεύω ότι τα στοιχεία που θα έχουμε, τις επόμενες ημέρες, θα μας εκπλήξουν ευχάριστα και όχι δυσάρεστα» υπογράμμισε. 

Τι θα ισχύσει για την εστίαση

«Εκτιμώ ότι, σιγά σιγά, θα μπορούμε να δούμε με πιο καθαρό μάτι πότε θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε και την εστίαση, ιδίως κάνοντας χρήση των εξωτερικών χώρων. Μέχρι τότε, έχουμε δώσει όλα τα μέτρα στήριξης που χρειάζονταν οι επιχειρήσεις -ιδίως ρευστότητας- προκειμένου να είναι έτοιμες να ανοίξουν. Επομένως, είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες» κατέληξε.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα