Συρίγος - Καταλήψεις: «Επαναστατική γυμναστική» οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια

Άγγελος Συρίγος στη Βουλή
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Τις καταλήψεις που σημειώνονται στα πανεπιστήμια και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τουρκία σχολίασε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega o υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος.

«Υπήρξε μια επαναστατική γυμναστική, θα τη χαρακτήριζα, τις τελευταίες μέρες. Ξεκίνησε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνεχίστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μετά στο Πανεπιστήμιο Πάτρας αλλά και στον Πειραιά. Ήταν διάφορες κινήσεις, νομίζω, για να δείξουμε περισσότερο ότι είμαστε εδώ. Μια μικρή ομάδα ατόμων, κάποιοι μπορεί να μην ήταν φοιτητές, απέκλεισαν την πρόσβαση στα ιδρύματα. Είχαμε και καταλήψεις, στο Μετσόβιο πρέπει να έχουν γίνει κάποιες ζημιές. Αυτό γίνεται για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια» τόνισε. 

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα μπουν μέσα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021. Θα προσληφθούν, θα εκπαιδευτούν και μετά θα μπουν» πρόσθεσε.

Φοιτητές έξω από το Πολυτεχνείο
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Τι ισχύει για τις πρακτικές των φοιτητών

«Με όσους δεν έχουν ορκιστεί, η ορκωμοσία τυπικά δεν έχει γίνει, αλλά θεωρούνται πτυχιούχοι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν γίνεται η γνωστή τελετή, αλλά θεωρούνται πτυχιούχοι, γίνεται διαδικτυακά» δήλωσε ο κ. Συρίγος.

«Υπάρχει πρόβλημα με τους φαρμακοποιούς, με αυτούς που θέλουν να κάνουν άσκηση σε λύκεια, σοβαρό πρόβλημα έχουν οι φοιτητές Φυσικής Αγωγής. Περιμένουμε τη γνωμοδότηση της επιτροπής. Παράταση για περιπτώσεις που μπορεί να χαθεί το εξάμηνο λόγω έλλειψης χρόνου στις εργαστηριακές ασκήσεις, ναι, θα υπάρξει, για όσο χρειαστεί» τόνισε για το θέμα της πρακτικής άσκησης.

«Οι κατατακτήριες δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως. Θα πρέπει να περιμένουμε μετά το Πάσχα να δούμε τι θα γίνει. Δεν ματαιώνονται, έτσι όπως φαίνεται προβλέπω ότι θα έχουμε δύο φορές κατατακτήριες φέτος, αλλά περιμένουμε ακόμα τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε.

Για τη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου

«Μέχρι το 1999, είχε 50 χρόνια να επισκεφθεί υπουργός Εξωτερικών την Ελλάδα ή την Τουρκία, αντίστοιχα. Από τότε και μετά άρχισαν να υπάρχουν συχνές συναντήσεις. Από πέρυσι το καλοκαίρι και μετά τα πράγματα έφτασαν σε ακραίο σημείο. Θεωρούμε πολύ θετικό ότι υπάρχει μια συνάντηση και θα συζητήσουμε όπως πρέπει να συζητούν δύο κράτη. Δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει επίλυση των προβλημάτων, αλλά είναι θετικό ότι επιλέγουμε τον διάλογο και όχι να στείλουμε πλοία στη Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Συρίγος αναφορικά με τη συνάντηση Τσαβούσογλου - Δένδια.

 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα