Βαρουφάκης: Προ των πυλών το πέμπτο μνημόνιο

Γιάνης Βαρουφάκης
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega και σχολίασε στην εισαγωγική του τοποθέτηση την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Είναι απαραίτητο να γίνει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας από τον τρόπο με τον οποίο θα κουρευτεί ή δεν θα κουρευτεί. Όταν έμαθα ότι ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει το οικονομικό του πρόγραμμα, έβγαλα μια ανακοίνωση στο Twitter. Προέβλεψα ότι εάν ο κ. Τσίπρας βγάλει έναν ακόμη ωραίο λόγο για την ανάγκη να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος, χωρίς να μας πει τι θα κάνει με τον "Ηρακλή", τότε καλύτερα να μη μιλήσει.

Η ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη
Πηγή φωτογραφίας: Twitter

Ο "Ηρακλής"’ είναι η κινητήρια δύναμη του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Αδύνατον να προστατευτεί η α’ κατοικία και να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος εάν δεν σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να καταργήσεις τον "Ηρακλή", δεν μπορείς να μιλάς για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και προστασία α' κατοικίας» σημείωσε.

Τεστ κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ
(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

«Όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, κουρεύεται»

«Η ΝΔ», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, «δεν προσποιείται. Είναι ταγμένη στο πρόγραμμα "Ηρακλής" και στο να μην κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος. Είναι σε απόλυτα λάθος δρόμο, αλλά είναι ειλικρινής». «Το πέμπτο μνημόνιο είναι ante portas. Είναι σίγουρο ότι έρχεται» είπε χαρακτηριστικά.

«Το κούρεμα θα γίνει. Όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, κουρεύεται. Είναι αρχή. Το ερώτημα είναι ποιος επωφελείται. Οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών επιβαρύνουν το Δημόσιο. Οι επόμενες γενιές χρεώνονται αυτό το κούρεμα. Το θέμα είναι πώς θα γίνει το κούρεμα χωρίς οι υπεραξίες να φύγουν στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

«"Ο Ηρακλής" σχεδιάστηκε στις Βρυξέλλες. Εφαρμόστηκε στην Ιταλία, όπου απέτυχε παταγωδώς, και τώρα έρχεται να αποτύχει εδώ. Αλλά τα ταμεία θα κερδίσουν πολλά χρήματα. Χαμένη θα είναι η ελληνική κοινωνία και οι ελληνικές τράπεζες. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με το "ναι" σε όλα σε ό,τι έρχεται από το Eurogroup. Να μην παίρνουμε ως δεδομένο ό,τι λέει το Eurogroup» τόνισε.

«Κοροϊδία τα μηνύματα»

Τέλος, αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως «η κυβέρνηση έχασε μια τεράστια ευκαιρία. Τους είπαμε να δημιουργήσουν δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ. Σε ένα βενζινάδικο, σε κάθε γειτονιά, να έχει ένα κουβούκλιο και να γίνονται μαζικά τεστ και να καταγράφονται. Όχι self tests», ενώ χαρακτήρισε «κοροϊδία την ιστορία με τα SMS».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα