«Φταίει ο Τσίπρας που είναι δημοφιλής!»: Απίστευτη εισήγηση Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ

Τσακαλώτος και Τσίπρας
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Πως αλλιώς να εξηγηθεί η εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής της Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρεται ότι ανάμεσα στους λόγους που δεν «τραβάνε» οι οργανώσεις του κόμματος είναι και η δημοφιλία του… Τσίπρα! 

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, οι Ν.Ε. του κόμματος, που συναπαρτίστηκαν μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, συνεδριάζουν για να συντονίσουν δράσεις για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο και με κεντρική κατεύθυνση από την Κουμουνδούρου διοργανώνονται σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων για τη γνωστοποίηση του προγράμματος στα μέλη. 

Τσίπρας
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε και η Ν.Ε. Α’ Αθήνας, μια νομαρχιακή επιτροπή στην οποία επικράτησε η Ομπρέλα (53+ σε συνεργασία με τα ιστορικά στελέχη Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη, Ν. Βούτση κα). Στην εισήγηση που κατέθεσε ο συντονιστής Νίκος Κούτσης, συνοψίζονται οι λόγοι που το κόμμα, παρά την εγγραφή νέων μελών και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη διαδικτυακή επικοινωνία και ζύμωση, δεν «τραβάει».  

«Στο κομματικό σώμα, παρά τον μεγάλο αριθμό των νέων συντρόφων που μας πλησίασαν και επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, παρά τις πολιτικές συζητήσεις που γίνονται, παρά την ανάλυση των δυνατοτήτων του ψηφιακού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φαίνεται σαν να μην υπάρχει συνείδηση της τεράστιας προσπάθειας που χρειάζεται, της μεθοδικής δουλειάς, της αλλαγής συμπεριφοράς και τρόπου που οι οργανώσεις λειτουργούν» σημειώνεται στην εισήγηση.

Ευθεία αμφισβήτηση 

Ποιος είναι ο βασικός λόγος που εκλείπουν η μαχητικότητα και η αποτελεσματικότητα των οργανώσεων; Την απάντηση στο ερώτημα δίνει η συνέχεια της εισήγησης: «Δυστυχώς αυτή η υπόθεση αφέθηκε στη δημοφιλία του προέδρου του κόμματος και στελεχών, με κεντρική κυρίως δράση (Βουλή) με αποτέλεσμα οι οργανώσεις του να μην έχουν προετοιμαστεί και να μην  έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση»…

Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι ομιλίες της πλειονότητας των μελών της Ν.Ε., όπως μαθαίνει το News2U. «Υπήρχε σαφές κλίμα αμφισβήτησης προς την ηγεσία. Υπήρχαν φωνές για την λειτουργία του κόμματος, για τον τρόπο που γίνεται η διεύρυνση μέχρι και για την κοινοβουλευτική παρουσία του προέδρου υπήρχαν ενστάσεις. Δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα» λέει μέλος που παρακολούθησε την πρώτη συνεδρίαση της Νομαρχιακής.

Τόσο οι απόψεις που εξέφρασαν συγκεκριμένοι συμμετέχοντες όσο και η ίδια η εισήγηση εστιάζουν στην εσωκομματική διαφοροποίηση σε κεντρικές θέσεις, όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό. 

«Η πρόσφατη ψήφιση της εκχώρησης του Ελληνικού σε ιδιώτες, χωρίς κανένα όφελος του ελληνικού δημοσίου και με σαφές το αποτύπωμα της σκοπούμενης πολιτικής της κυβέρνησης τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη μορφή ανάπτυξης (οικοπεδοποίηση, συρρίκνωση δημόσιου χώρου και παράκτιου μετώπου, περίκλειστη πόλη για λίγους, καζίνο, mall) αποτελεί άλλο ένα δείγμα της καταστροφικής πολικής της ΝΔ.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία, αποτέλεσε σημείο εσωκομματικής αντιπαράθεσης και οφείλει να είναι αντικείμενο συλλογικής επεξεργασίας στην κομματική βάση, στο πλαίσιο του προγραμματικού μας διαλόγου που ανοίγει» σημειώνεται στην εισήγηση, η οποία τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία καθώς την καταψήφισαν 14 μέλη ενώ υπήρχε και ένα λευκό.   

Χρειάζεται νομιμοποίηση η ΚΕ

Σε αυτό το κλίμα διεξάγονται οι προγραμματικές εκδηλώσεις με διαδικτυακές ενημερώσεις και ομιλίες ανά τομέα και τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Και σε αυτό το επίπεδο υπάρχει εσωστρέφεια με τις τάσεις να διαφοροποιούνται ακόμα και για την… μαρκίζα. 

Σε αυτό το πλαίσιο προκύπτει μια ακόμα απαίτηση που αφορά στην εκλογή των μελών της Κ.Ε. Δεν μπορεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με τις αναδιαμορφωμένες διαδικασίες και την κοινωνική διεύρυνση να υπάρχει νομιμοποιημένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, νομιμοποιημένη οργάνωση μελών και να μην είναι νομιμοποιημένη η Κ.Ε. του κόμματος. Ίσως είναι μια ακόμα πρωτοβουλία που πρέπει να πάρει ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα