Ζαχαράκη: Ίδιοι περιορισμοί για Έλληνες και τουρίστες

Σοφία Ζαχαράκη
(EUROKINISSI/KLODIAN LATO)

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για το άνοιγμα του τουρισμού, το πρωί της Μ. Δευτέρας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως «φέτος έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας, εμβολιασμό, τα πολλά τεστ, τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, ενώ στα μεγάλα νησιά υπάρχουν τα ξενοδοχεία καραντίνας». 

Και συνέχισε: «Στις 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, αλλά μέχρι τότε έχουμε μερική χαλάρωση σε μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές. Από χθες έχουν προστεθεί στις χώρες που έρχονται στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα οι κάτοικοι της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης».

«Ήδη εισέρχονται χωρίς καραντίνα επιβάτες»

 «Ήδη χωρίς καραντίνα εισέρχονται στην επικράτεια οι επιβάτες (μόνιμοι κάτοικοι) των χωρών της Ε.Ε., της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας και του Ισραήλ. Αν έχουν εμβολιαστεί 14 ημέρες πριν ή αν έχουν κάνει το PCR 72 ώρες πριν, μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, με την πιθανότητα βέβαια να έχουν δειγματοληπτικό έλεγχο στις πύλες εισόδου της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα μιλάμε στην Ιθάκη για τον εμβολιασμό»

 «Είμαι στην Ιθάκη και έχω έρθει στο δημαρχείο να μιλήσουμε για τον εμβολιασμό και για τα προβλήματα που έχουν μείνει από τον "Ιανό". Στις 25 Μαΐου οι κάτοικοι εδώ θα έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Για τον "Ιανό", και στην Κεφαλονιά που ήμουν χθες αλλά και εδώ στην Ιθάκη, ήθελα να επιτηρήσω την πορεία των έργων. Η κυβέρνηση έχει δώσει τα περισσότερα λεφτά που έχουν δοθεί ποτέ σε περιοχή. Τα Επτάνησα έχουν κάνει τις περισσότερες εργασίες. Σε ό,τι έχει μείνει, κάποια έργα οδοποιίας, γίνεται προσπάθεια να ετοιμαστούν όλα και να έρθουν με ασφάλεια οι πολίτες» συμπλήρωσε.

Σοφία Ζαχαράκη
(EUROKINISSI/KLODIAN LATO)

«Ο τουρισμός δεν συνάδει με καραντίνα, εκτός βέβαια αν έχουμε θετικό κρούσμα. Με τον δειγματοληπτικό έλεγχο ή με συμπτώματα, κάποιος θα πηγαίνει αμέσως στο ξενοδοχείο καραντίνας. Έχουν ήδη επιλεγεί ποια θα είναι. Στα μεγάλα νησιά υπάρχουν τα ξενοδοχεία καραντίνας. Μαζί με τον εμβολιασμό, τα πολλά τεστ, τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, φέτος έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας. Πέρυσι όλοι εφάρμοσαν τα πρωτόκολλα με απόλυτη προσήλωση» είπε η υφυπουργός.

«Όποιοι περιορισμοί υπάρχουν για τους Έλληνες πολίτες, δηλαδή η απαγόρευση για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ισχύουν και για τους ταξιδιώτες. Οι υπόλοιποι κανόνες το ίδιο. Οι αποστάσεις, οι μάσκες, ακόμη και τα SMS, όσο συνεχιστούν, ισχύουν και για τους ταξιδιώτες» διευκρίνισε η κ. Ζαχαράκη.