ΥΠΟΙΚ: Πέφτει η «αυλαία» στα μέτρα στήριξης της πανδημίας

Σταικούρας
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στο τέλος τους πλησιάζουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την ενίσχυση εργαζομένων, ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας. 

Μετά την επιστροφή στην «κανονικότητα» με το άνοιγμα της οικονομίας, ήρθε η ώρα για την επιστροφή των επιχειρήσεων σε συνθήκες προ κορονοϊού, με το οικονομικό επιτελείο να προχωρά στις τελευταίες παρεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδόν 15 δισ. ευρώ που υλοποιεί κατά την τρέχουσα χρονιά.

Στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ μπαίνει το πρόγραμμα πάγιων δαπανών, με τη μορφή πιστωτικού για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, και η διαδικασία λήψης πιστωτικού, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 35% του ποσού που έλαβαν δικαιούχοι των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν άμεσα για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. 

Καφετέρια
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Πάγιες δαπάνες και ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

Το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, ενώ για να λάβει κάποια επιχείρηση ενίσχυση, θα πρέπει να έχει μείωση εσόδων 30% μέσα στο 2020, να παρουσιάζει ζημίες στην περσινή χρήση και να απασχολεί τουλάχιστον ένα άτομο προσωπικό.

Παράλληλα, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η καταβολή μιας έκτακτης αποζημίωσης ειδικού σκοπού από 1.000 έως 4.000 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές και τον Μάιο, ως συνέχεια του πλαισίου που εφαρμόζει για τον Απρίλιο. 

Επιπρόσθετα, μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα II» για την επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικού δανείου, θα δοθεί διπλή δόση στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Μαγαζί
EUROKINISSI/ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Μειωμένα ενοίκια και τον Ιούνιο 

Την επέκταση των «κουρεμένων» ενοικίων έως και τον Ιούνιο εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών για τα ενοίκια, που εξακολουθούν να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες. 

Προς τα τέλη της εβδομάδας θα πληρωθούν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων από την ΑΑΔΕ, ωστόσο λόγω του ότι πάνω από 25.000 ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει στο TAXISτον αριθμό IBAN, ενδέχεται να μη δουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Την ίδια ώρα αναμένεται η υπουργική απόφαση με τους ΚΑΔ που δικαιούνται να μην καταβάλουν ενοίκιο για τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι για τον μήνα Μάιο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις για τις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου του λιανεμπορίου, που άρχισε να λειτουργεί και πάλι μέσα στον Απρίλιο. Δικαίωμα απαλλαγής από την καταβολή ενοικίου έχουν μόνο οι κλειστές επιχειρήσεις, ενώ έκπτωση 40% στο ενοίκιο δεν έχουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις παρά μόνο οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, αυτές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, καθώς θα επαναληφθούν για τελευταία φορά τον Ιούνιο για περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, κυρίως για εκείνους στον κλάδο του τουρισμού, ενώ το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα τελειώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, θα «τρέξουν» και όλες οι επιδοτήσεις που θα δοθούν με αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ στον τουρισμό, στα γυμναστήρια και τους παιδότοπους.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα