Χαρδαλιάς: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γυρνούν οι τουρίστες από τα νησιά με υποχρεωτικό rapid test

Νίκος Χαρδαλιάς
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και τις φωτιές που ξέσπασαν μέσα στον Ιούλιο στη χώρα μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το ζήτημα της πανδημίας το παρακολουθούμε όλους αυτούς τους μήνες, είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τα κορονοπάρτι είναι πέρα από κάθε λογική. Δε στοχοποιούμε νησιά ούτε έχουμε τιμωρητική διάθεση. Μεταφέρω καθημερινά από τις ενημερώσεις την αγωνία μας για την εκθετική αύξηση του ιού σε ορισμένες περιοχές που δεν τηρούνται τα μέτρα. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα, αν όμως ξεφύγει ο ιός, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με το φαινόμενο των κορονοπάρτι.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο ίδιος είπε ότι «Η κυβέρνηση έχει πολλά εργαλεία στα χέρια της για τα μέτρα που μπορεί να πάρει σε κάθε περιοχή ανάλογα με τα δεδομένα. Στη Μύκονο το 46% των κρουσμάτων συνδέονται με εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις. Σε άλλες περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συναθροίσεις. Έχουν ενισχυθεί όλοι οι μηχανισμοί ελέγχων, αλλά δεν μπορεί σε κάθε μαγαζί και κάθε σοκάκι να υπάρχει ένας αστυνομικός. Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι συντονιστικός».

Μύκονος
Φωτογραφία: Pixabay

«Δε στοχοποιούμε τα νησιά»

«Στη Μύκονο είχαμε συνέχεια νέες συρροές. Όταν επιβάλαμε τα μέτρα οι συρροές αυτές άρχισαν να στεγανοποιούνται και υπήρξε σταθεροποίηση και μικρή μείωση των κρουσμάτων. Εμείς δε βάζουμε μέτρα επειδή θέλουμε να τα βάλουμε, δε στοχοποιούμε τα νησιά, προσπαθούμε να περιορίσουμε τη διασπορά. Κάθε Πέμπτη υπάρχει ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων μέτρων, αλλά είναι κάτι που απευχόμαστε. Στόχος είναι να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι, να υπάρξουν λιγότεροι διασωληνωμένοι και λιγότεροι θάνατοι», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι συζητείται το ενδεχόμενο να γυρνούν οι τουρίστες από τα νησιά με υποχρεωτικό rapid test.

Φωτιά σε Πάτρα
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1584 πυρκαγιές μόνο τον Ιούλιο 

Μιλώντας για τη δύσκολη κατάσταση με τον καύσωνα και τις πυρκαγιές στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι «Υπάρχει αυτή η κατάσταση μέχρι την Παρασκευή με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά το μεγάλο στοίχημα θα ξεκινήσει την επομένη που θα υπάρχει έντονη ξηρασία και σε συνδυασμό με ανέμους θα μπορεί να επεκταθεί μια φωτιά πολύ γρήγορα. Όλος ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη επιφυλακή και συναγερμό».

«Μας ανησυχούν οι πυρκαγιές. Τον Ιούλιο κλείσαμε 1584 πυρκαγιές, σε ένα μήνα. Το 2019 ήταν 953. Συνεχίζεται το ανακριτικό έργο, μας απασχολεί η Αχαΐα γενικά γιατί είχαμε τρεις μεγάλες φωτιές. Η πυρκαγιά στη Ζήρια ήταν η δυσκολότερη που είχα κληθεί να αντιμετωπίσω στη θητεία μου. Φοβηθήκαμε ότι η φωτιά θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», κατέληξε.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα