Χαρδαλιάς για Κορινθία: Ελπίδες ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα

Ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Κορινθία αλλά και για την αντιμετώπισή της πραγματοποίησε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.  Η πυρκαγιά που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα, έχει κάψει μέχρι αυτή την ώρα 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Νωρίς το πρωί οι μεγάλες εστίες της φωτιάς ήταν στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές. Όσον αφορά τους ανέμους, κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της νύχτας τα ενεργά μέτωπα ήταν πολλά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η φωτιά σε ορισμένες περιπτώσεις πέρασε μέσα από οικισμούς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε πως:

  • Παραμένουν σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της χώρας.
  • Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες.
  • Επιχειρήσαμε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τα νότια και την περιοχή των Μεγάρων. Οι άνεμοι ήταν εντάσεως 8 μποφόρ, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κέρδισαν το στοίχημα.
  • 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν. Καταστράφηκαν εξοχικές κατοικίες και αγροικίες.
  • Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή, η προσπάθεια είναι τιτάνια.
  • Υπάρχουν ελπίδες ότι η φωτιά θα οροθετηθεί μέσα στην ημέρα.
  • Την πρώτη ημέρα σε 4,5 ώρες η φωτιά περπάτησε 10 χλμ.

«Το 112 είναι η έσχατη λύση»

Σχετικά με τη λειτουργία του 112, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Το 112 είναι η έσχατη λύση. Ακούω μια κριτική τις τελευταίες ημέρες. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Στις περιπτώσεις που είδαμε ότι ζητήματα υπερτοπικά (απότομη αλλαγή των ανέμων) θα έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τότε ενεργοποιήθηκε».

«Τα συγκεκριμένα δάση είναι ιδιωτικά. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που λέμε πρόληψη να μη μείνει στα χαρτιά. Δεν υπάρχει σύλληψη ή προσαγωγή για τη φωτιά» ανέφερε.