Στο Γκελεντζίκ ο Νίκος Δένδιας

ΔΕΝΔΙΑΣ
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Επίσκεψη στο Γκελεντζίκ, μια πόλη της Ρωσίας με μακραίωνη ελληνική παρουσία, πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντάται με μέλη της ομογένειας, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter του ΥΠΕΞ.

Πρόκειται για το δεύτερο κομμάτι της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο οποίος θα μεταβεί επίσης και στην Ανάπα, πόλη του βρίσκεται στα παράλια του βόρειου Εύξεινου Πόντου, όπου βρίσκονται πολλοί Έλληνες, που εδώ και αιώνες ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο.

Να τονίσουμε ότι κατά την αρχαιότητα ο κόλπος του Γκελεντζίκ ήταν βάση για μια μικρή ελληνική αποικία, που αναφερόταν ως Τορικός στον «Περίπλου» που έγραψε ο εξερευνητής Σκύλαξ ο Καρυανδεύς, ο οποίος καταγόταν από τη Μικρά Ασία και έζησε μεταξύ 6ου και 5ου αιώνα π.Χ. Αν και άγνωστο για τις ελληνιστικές πηγές, επανεμφανίζεται στις ρωμαϊκές υπό την ονομασία Pagrae το 64 π.Χ.

Νίκος Δένδιας
πηγή: twitter

 

Η αποικία ξεκληρίστηκε από τους εισβολείς Ούννους, τους οποίους ακολούθησαν πολύ γρήγορα οι Ζυγοί. Κατά τον Μεσαίωνα, η ακτή είχε εμπορική σημασία για τους Γενουάτες Γκιζόλφι, που ανέφεραν το παραθαλάσσιο χωριό ως Μαυρόλακα. Πριν η Ρωσία εξασφαλίσει την ακτή με τη Συνθήκη της Ανδριανούπολης (1829), διεξαγόταν στην περιοχή δουλεμπόριο μεταξύ των κατοίκων των βουνών της περιοχής και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Με το ξέσπασμα του Κριμαϊκού Πολέμου το φρούριο ανατινάχτηκε και εγκαταλείφθηκε, αλλά δημιουργήθηκε ξανά από τους Κοζάκους το 1864, με το πέρας των εχθροπραξιών μεταξύ των Ρώσων και των Κιρκασίων, και έγινε γνωστό ως Στάνιτσα του Γκελεντζίκ. Η πόλη του Γκελεντζίκ ενσωματώθηκε το 1915. Στη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, το Γκελεντζίκ αναπτύχθηκε ως θέρετρο με ιαματικές πηγές.

Νίκος Δένδιας