Δένδιας: Το Γκελεντζίκ γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

ΔΕΝΔΙΑΣ
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε ομιλία του, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ελληνικό πολιτιστικό κέντρο της ρωσικής πόλης Γκελεντζίκ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε την ιστορική περιοχή γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

«Έρχομαι λοιπόν εγώ, 30 χρόνια μετά από μια άλλη σημαντική επίσκεψη εδώ, του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Έρχομαι για λογαριασμό του γιου του, του σημερινού πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να σας πω με τα δικά του λόγια ότι η Ελλάδα είναι δίπλα σας, είναι κοντά σας και σας ευγνωμονεί γιατί κρατήσατε ζωντανή τη θύμησή της εδώ» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Νίκος Δένδιας

Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια γέφυρα που ενώνει Ελλάδα και Ρωσία σε τρία επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο είναι 2.500 χρόνια πριν, όταν οι πρώτοι άποικοι από τα Μέγαρα και από την Αθήνα ήρθαν εδώ, σε αυτή την περιοχή. Το δεύτερο επίπεδο είναι όταν ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έδωσαν το αλφάβητο και δημιουργήθηκε η βάση του χριστιανισμού εδώ στη Ρωσία. Και το τρίτο επίπεδο είναι ο ελληνισμός του Πόντου, που ένα κομμάτι του έφυγε μετά τη Γενοκτονία και ήρθε και εγκαταστάθηκε εδώ, στη φιλόξενη ρωσική γη.

Νίκος Δένδιας

Ο κ. Δένδιας δήλωσε «έκπληκτος από τον δυναμισμό του ελληνικού στοιχείου» και σημείωσε ότι, σε συνάντηση με τον δήμαρχο, αποφάσισαν να επιχειρήσουν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου –που είναι τα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους, για το οποίο η Ρωσία έχει σημαντική συμβολή– να επισκεφθεί ξανά τον Πόντο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν θέλουμε να περάσουν άλλα 30 χρόνια».