Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται την ισότιμη προσμέτρηση της ψήφου των απόδημων

Μάκης Βορίδης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 Έκκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των απόδημων Ελλήνων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στη Βουλή.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι προτίθεται να κάνει αποδεκτές όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο συμμετοχής των ομογενών στην εκλογική διαδικασία, ακόμα και να αποσύρει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για να συνταχθεί νέο σε συναινετική βάση, αρκεί τα κόμματα να δηλώσουν καθαρά ότι συμφωνούν σε δύο στρατηγικές προϋποθέσεις:

  • Συμμετοχή στις εθνικές εκλογές όλων των απόδημων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους
  • Ισότιμη προσμέτρηση της ψήφου των απόδημων στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

«Αν ο Κατρούγκαλος σηκωθεί τώρα και πει ότι συμφωνεί με αυτές τις στρατηγικές προϋποθέσεις, δηλαδή ότι η ψήφος των απόδημων θα μετρά ισότιμα και θα μετέχουν χωρίς περιορισμούς αποσύρω το νομοσχέδιο σε αυτή τη φάση αυτή τη στιγμή και συζητούμε επι των υπολοίπων θεμάτων για την σύνταξη νέου σχεδίου νόμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης .

Ο υπουργός επισήμανε ότι για υπόλοιπα θέματα -πλην των δύο στρατηγικών προϋποθέσεων- προτίθεται να τα συζητήσει «με απόλυτη ανεκτικότητα και υποχωρητικότητα».

«Για τον τρόπο εκπροσώπησης των απόδημων, αν δηλαδή θα γίνει με ένα ή περισσότερα ψηφοδέλτια, αν θα γίνει με σταυρό ή λίστα, αν θα υπάρξουν 4 ή 5 εκλογικές περιφέρειες και αν αυτές οι εκλογικές περιφέρειες θα λογίζονται ως επικράτεια ή ως ξεχωριστές με αναλογικό αριθμό βουλευτών μπορούμε να τα συζητήσουμε για να διαμορφωθεί η απαραίτητη συναίνεση» σημείωσε για να προσθέσει ωστόσο ότι «Δεν πρόκειται όμως να ξανα παίξουμε τα ναι μεν αλλά εκτός και αν έχουμε καθαρές κουβέντες».

στο βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η παρέμβαση του κ. Βορίδη έγινε μετά την τοποθέτηση του γ.γ. του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος υποστήριξε ότι το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο δικαιώνει την θέση του δικού του κόμματος που είχε καταψηφίσει τις ρυθμίσεις του 2019 που έθεταν περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι συμφωνεί με τους δύο στρατηγικούς όρους που έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε όμως ότι οι συγκεκριμένοι όροι δεν ικανοποιούνται με το υπο συζήτηση νομοσχέδιο γι' αυτό και θα το καταψηφίσει.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και αν ικανοποιούταν το αίτημα του ΜεΡΑ25 -στην παρούσα φάση- για ορισμό ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών εξωτερικού το υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα συγκέντρωνε 199 θετικές ψήφους, μία λιγότερη από το απαραίτητο Συνταγματικό όριο.