ΥΠΕΣ - Πυροπροστασία: Απάντηση στη «Δημοκρατία» για τα «καθυστερημένα αντανακλαστικά»

Υπουργείο Εσωτερικών
Φωτογραφία: (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα για την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας των δήμων, η εφημερίδα «Δημοκρατία» με σημερινό της άρθρο με τίτλο «Νωρίς θυμήθηκε ο Στέλιος Πέτσας την πυροπροστασία!» σχολιάζει πως «με καθυστερημένα αντανακλαστικά και για μία ακόμη φορά… κατόπιν εορτής κινήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, όσον αφορά τις πρωτοβουλίες για την πυροπροστασία της χώρας».

«Αφού κάηκαν τις προηγούμενες ημέρες περισσότερα από 70.000 στρέμματα σε Κορινθία και Δυτική Αττική και ενώ έχουν ξεσπάσει πολλές ακόμη πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ο αρμόδιος υπουργός αποφάσισε να ανακοινώσει έκτακτη επιχορήγηση 2.840.000 ευρώ για δράσεις αντιπυρικής προστασίας» αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό δημοσίευμα.

Σε συνέχεια αυτού του άρθρου, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση, όπου μιλά για «παραπλανητική και αποσπασματική προσέγγιση των θεμάτων».

Στέλιος Πέτσας στη Βουλή
(ΑΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗΣ EUROKINISSI)

Τι αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει: «Η αλήθεια είναι η εξής:  Ήδη στις 5 Μαΐου 2021, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, είχε προηγηθεί η διάθεση ποσού συνολικού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) προς τους δήμους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

Επίσης, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, στις 10 Μαΐου 2021, δόθηκε επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής, για αντίστοιχες δράσεις.

Επιπροσθέτως, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων –κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εσωτερικών– στις 24 Μαΐου 2021, εγκρίθηκαν επιπλέον 3 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για διαδικασίες καθαρισμού της καύσιμης ύλης, που έχει συγκεντρωθεί σε δήμους της Αττικής, οι οποίοι επλήγησαν από τη "Μήδεια".

Μάλιστα, οι παραπάνω ενέργειες χρηματοδότησης δράσεων πυροπροστασίας κοινοποιήθηκαν στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας με σχετική επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στις 25 Μαΐου 2021, προκειμένου να προβούν –άμεσα και συντονισμένα– στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση των μέτρων και δράσεων πρόληψης, όπως αυτές προσδιορίστηκαν στις αλλεπάλληλες τακτικές και έκτακτες ευρείες κυβερνητικές συσκέψεις στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Έτσι, κατέστη δυνατό να διατεθεί το ποσό των 2,84 εκατ. ευρώ για αντιπυρικές δράσεις σε 14 δήμους της Περιφέρειας Αττικής καθώς και στους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και η οποία ανταποκρίνεται στη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης των εν λόγω περιοχών, στις 24 Μαΐου 2021.

Είναι, επομένως, προφανές ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας είναι ψευδές και ανυπόστατο. Η εμμονή στη διακίνηση προβοκατόρικων δημοσιευμάτων παραμένει ακατανόητη και η εμπάθεια βλάπτει ανεπανόρθωτα την αντικειμενικότητα της δημοσιογραφίας».

«Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, δίπλα στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και θα συνεχίσει να το πράττει, προχωρώντας σε οποιαδήποτε ενέργεια και έκτακτη χρηματοδότηση χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα