Χατζηδάκης - Ψηφιακή κάρτα: «Είναι εγγύηση ότι θα τηρούνται το ωράριο και οι υπερωρίες»

ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για το εργασιακό νομοσχέδιο και την ψηφιακή κάρτα εργασίας μίλησε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega o υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

«Αίτημα της ΓΣΕΕ η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Είναι εγγύηση ότι θα τηρούνται το ωράριο και οι υπερωρίες τους. Θα καταγράφονται όλα ηλεκτρονικά. Βασικό θέμα είναι η καταπάτηση της όποιας νομοθεσίας, όχι τόσο η ίδια η νομοθεσία. Η ψηφιακή κάρτα είναι η μεγάλη τομή. Η εγγύηση και για τις υπερωρίες και για το 8ωρο και για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι η ψηφιακή κάρτα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, μέσω της ψηφιακής κάρτας θα υπάρχει καταγραφή των υπερωριών, του 8ώρου και της διευθέτησης εργασίας «σε πραγματικό χρόνο», ενώ δήλωσε ότι προβλέπεται προδήλωση των υπερωριών.

Ωράριο εργασίας

Αναφορικά με τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Συζητάμε, βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ακούμε τις παρατηρήσεις. Δεν είναι το νομοσχέδιο γραμμένο σε πέτρα. Αλλά η κατεύθυνσή μας είναι ευρωπαϊκή. Προσθέτουμε στην υπάρχουσα διάταξη και τη δυνατότητα να υπογράφεται με αίτημα του εργαζομένου ατομική σύμβαση. Ισχύει ήδη στην πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. Εκεί που κυβερνά η Αριστερά, σε Ισπανία και Πορτογαλία, το μέτρο που τώρα φέρνουμε εμείς ήδη ισχύει».

δουλεύοντας στο λαπτοπ
unsplash

Και συνέχισε λέγοντας ότι δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος εργασίας του εργαζομένου, όπως είναι στις υπερωρίες. «Απλώνεται απλώς διαφορετικά σε ένα εύρος χρόνου. Μπορείς να δουλέψεις παραπάνω ώρες Δευτέρα έως Πέμπτη και μετά την Παρασκευή κάθεσαι και πληρώνεσαι» πρόσθεσε.

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι εάν ένας εργαζόμενος απολυθεί γιατί δεν υπέγραψε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που του πρότεινε ο εργοδότης του, η απόλυση είναι άκυρη και γίνεται αυτόματα επαναπρόσληψή του.

Υπερωρίες

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο αυξάνει τις υπερωρίες που μπορούν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι και από 96 και 120 σε βιομηχανία και υπηρεσίες, αντίστοιχα, τις πάει στις 150, «που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος». Έτσι, «η δυνατότητα του εργαζομένου να βάλει περισσότερα λεφτά στην τσέπη του είναι μεγαλύτερη». «Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με παραπάνω χρήματα. Όχι με ρεπό» κατέληξε.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα