Νίκος Ζιάγκος: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση, αλλά προτίμησα να μην την διαφημίσω»

Ο ηθοποιός Νίκος Ζιάγκος, ένας από τους πιο λαμπερούς ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του ’80 στο θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση, καταθέτει σήμερα μέσα από συνέντευξη του στο NEWS2U, την άποψη του για τις «σκιές» που βαραίνουν τον τελευταίο καιρό το χώρο του θεάτρου.

Συνέντευξη στους Γιάννη Βασιλακόπουλο – Φωτεινή Σταμογιώργου

Και η θέση του Νίκου Ζιάγκου έχει ειδικό βάρος, λόγω της μακράς εμπειρίας του, αλλά και λόγω του ότι αποκαλύπτει μια διαφορετική οπτική, χωρίς να «μασά τα λόγια του», έστω κι αν αυτή φαντάζει, στο πρώτο άκουσμα, κόντρα στο ρεύμα της εποχής.

Κύριε Ζιάγκο, ένας ορυμαγδός καταγγελιών και φημών τείνει να «θαμπώσει» τον τελευταίο καιρό, το φως που παράγει το θέατρο. Με βάση την εμπειρία σας, θα ήθελα να μου πείτε τη δική σας θέση για όλα αυτά. Υπήρξατε ένα από τα λαμπρά αστέρια του θεάτρου του σινεμά και της τηλεόρασης κι ως εκ τούτου η θέση σας έχει ιδιαίτερο βάρος. Είχατε οποιαδήποτε σχετική εμπειρία ;

Η άποψη μου είναι πως στη χρονική  στιγμή που αυτές οι καταγγελίες λαμβάνουν χώρα είναι εντελώς άκυρες. Συμφωνώ με το ότι αυτά τα φαινόμενα πρέπει να καταγγέλλονται, αλλά άμεσα κι όχι  μετά τόσα χρονιά.. Η συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολη για τα κοινωνικά οικονομικά όσο και τα καλλιτεχνικά πράγματα στην Ελλάδα. Περνάμε μια πολύ δύσκολη φάση λόγω της πανδημίας... και νομίζω ότι όλοι θα' πρεπε να μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Πόσο μάλλον το καλλιτεχνικό στερέωμα που υποτίθεται είναι ο πνευματικός φάρος της κοινωνίας. Φυσικά και είχα δεχτεί σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην  μακρόχρονη πορεία μου στο χώρο... αλλά δε θέλησα ποτέ να το κάνω θέμα γιατί είμαι υπέρ του «τα εν οικώ μη εν δήμω».  Δε βρίσκω το λόγο γιατί ο κόσμος θα' πρεπε να τα μάθει όλα αυτά.  Η δουλεία του καλλιτέχνη είναι άλλη.

Μου δίνεται η εντύπωση ότι επιχειρείται από κάποιους μια εξομοίωση ανόμοιων ανθρώπων και καταστάσεων. Πως μπορεί να προστατευτεί ο χώρος και από ποιους; Ποιοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες;

Ναι, θα συμφωνήσω στην εντύπωση αυτή. Είναι το σύστημα που επιχειρεί να ισοπεδώσει τα πάντα για να τα αποδομήσει. Βλέπετε με πόση απαξία φέρονται στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Κι αυτό γιατί ο καλλιτέχνης θα πει τα στραβά του συστήματος και μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Γι' αυτό λοιπόν εμείς οι ίδιοι οι καλλιτέχνες πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας.  Αυτές οι διαμάχες και τα κουτσομπολιά είναι «βούτυρο στο ψωμί» του συστήματος. Οι πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν από το ΣΕΗ – αν αυτό είναι εφικτό – γιατί χλωμό το βλέπω. Και είναι  χλωμό πολλά χρονιά τώρα.  Βλέπετε κι εκεί μας «έφαγε ο «κομματισμός»!

Ο ηθοποιός Νίκος Ζιάγκος

Οι ηθοποιοί έχουν περάσει δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της πανδημίας, όπως όλοι μας, αλλά στο δικό σας χώρο τα πράγματα δείχνουν ασφυκτικά. Ποια μπορεί να είναι η διέξοδος και τι κατά τη γνώμη σας θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν έγινε;

Τα πράγματα είναι ασφυκτικά και θα γίνουν χειρότερα δυστυχώς για την Ελληνική κοινωνία. Για να βρεις τη διέξοδο, θα πρέπει να δεις πρώτα πως διαμορφώνεται το καινούργιο «πεδίο μάχης». Βλέπετε, αυτή η πανδημία – που για μένα είναι εντελώς αμφισβητούμενη – θα αλλάξει όλο το κοινωνικό οικονομικό και πολιτικό σκηνικό μοντέλο. Άρα, πρέπει να περιμένουμε αναγκαστικά. Στην παρούσα φάση δε θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι περισσότερο, γιατί η πανδημία «ακύρωσε» τα πάντα.

Ο ηθοποιός Νίκος Ζιάγκος

Πως μπορούν οι άνθρωποι του θεάτρου να ξαναπάρουν τη θέση που είχαν στο μυαλό της κοινωνίας; Υπάρχουν τρόποι να νικηθεί το τέλμα; Υπάρχει χώρος για σχέδια ή νέα πράγματα;

Η τέχνη πάντα βρίσκει τον τρόπο. Όσο για τους καλλιτέχνες θα πρέπει να κρατιούνται σε υψηλό επίπεδο ώστε να μην απομυθοποιούνται στα μάτια του κοινού. Πάντα υπάρχει χώρος για σχεδία και όνειρα... γιατί η καλλιτεχνική φαντασία δε πεθαίνει ποτέ. Αλλά αν θέλουμε να ξαναβρούμε τη μυθοποίηση και τα υψηλή ιδανικά, αν θέλουμε να ξανά ανέβουμε στο «βάθρο» που υπήρξαμε παλιά.... θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί με όραμα! Λείπει το όραμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM