Τζένη Δρόσου: Πέθανε η γνωστή ζωγράφος

Τζένη Δρόσου
© jennydrosou.gr

Η σπουδαία ζωγράφος Τζένη Δρόσου έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών.

πίνακας της Δρόσου
© jennydrosou.gr

Ποια ήταν η Τζένη Δρόσου

Η ζωγράφος Τζένη Δρόσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και αρχικά σπούδασε θέατρο στο «Θεατρικό Εργαστήρι» του Βασίλη Ρώτα (1947-1949). Στη συνέχεια, πήρε την απόφαση και έκανε ελεύθερες σπουδές κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη κατά την περίοδο 1954-1959 και από τότε ασχολήθηκε –αφιερώθηκε, ίσως– με τη ζωγραφική. Επίσης, για μία εικοσαετία εργάστηκε και ως φωτογράφος κινηματογραφίστρια στο Λαϊκό Νοσοκομείο, γυρίζοντας ταινίες για τους φοιτητές της Ιατρικής.

έργο της Δρόσου
© jennydrosou.gr

Η πορεία της στον καλλιτεχνικό χώρο

Ατομικές εκθέσεις 

Έργα της παρουσιάστηκαν σε ατομικές εκθέσεις:

  • 2009: Γκαλερί Χρυσόθεμις
  • 1991: Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα
  • 1989: Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών
  • 1989: Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος
  • 1988: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καισαριανής
  • 1982 και 1976: Γκαλερί Νέες Μορφές
  • 1976: Πανσέληνος, Θεσσαλονίκη
σχέδιο της Δρόσου
© jennydrosou.gr

Ομαδικές και πανελλήνιες εκθέσεις 

Επίσης, συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και πανελλήνιες εκθέσεις. Ενδεικτικά:

  • 1999: Αίθουσα Τέχνης Λαβύρινθος στην Κατερίνη
  • 1989: Εθνική Πινακοθήκη
  • 1988: Έκθεση Ζωγραφικής - Χαρακτικής Μόσχα
  • 1983: Γκαλερί Θυμέλη
  • 1961: Έκθεσις Νέων Καλλιτεχνών στην Γκαλερί Τέχνης
  • 1959: Γκαλερί Ζυγός
έργο της Δρόσου
© jennydrosou.gr

Η εικονογράφηση βιβλίων

Η Τζένη Δρόσου ήταν πραγματικά ταλαντούχα και καταπιανόταν με διάφορα κατά καιρούς. Μάλιστα, ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων. Σχέδιά της βρίσκουμε στις ποιητικές συλλογές του Γιάννη Ρίτσου «Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα», «Πρωινό άστρο», «Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού» και «Παιχνίδια τ' ουρανού και του νερού», στο παραμύθι του Τζάνι Ροντάρι «Η Τερεζούλα-Τοσηδούλα», στο βιβλίο για τη Β' Δημοτικού του ΟΕΔΒ «Η Γλώσσα μου», στο παραμύθι της Παναγιώτας Σωτηρακοπούλου «Ο πονετικός άνεμος» κ.ο.κ.

Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα
«Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα»
© jennydrosou.gr

ΕΕΤΕ: «Το ΔΣ του ΕΕΤΕ εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της»

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, πληροφορούμενο την είδηση του θανάτου της Τζένης Δρόσου, εξέφρασε, σε μήνυμά του, βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ

«Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο της εικαστικού Τζένης Δρόσου, που απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών.

Η Τζένη Δρόσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Αρχικά σπούδασε θέατρο στο "Θεατρικό Εργαστήρι" του Βασίλη Ρώτα (1947-1949). Έκανε ελεύθερες σπουδές κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη κατά την περίοδο 1954-1959 και έκτοτε ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, ενώ εργάστηκε για μια εικοσαετία ως φωτογράφος-κινηματογραφίστρια στο Λαϊκό Νοσοκομείο, γυρίζοντας ταινίες για τους φοιτητές της Ιατρικής.

Έργα της παρουσιάστηκαν σε ατομικές εκθέσεις, όπως 2009 Γκαλερί Χρυσόθεμις, 1991 Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα, 1989 Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών, 1989 Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος, 1988 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καισαριανής, 1982 και 1976 Γκαλερί Νέες Μορφές, 1976 Πανσέληνος, Θεσσαλονίκη.

 Επίσης, συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και πανελλήνιες εκθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 1999 Αίθουσα Τέχνης Λαβύρινθος στην Κατερίνη, 1989  Εθνική Πινακοθήκη, 1988 Έκθεση Ζωγραφικής - Χαρακτικής Μόσχα, 1983 Γκαλερί Θυμέλη, 1961 Έκθεσις Νέων Καλλιτεχνών στην Γκαλερί Τέχνης, 1959 Γκαλερί Ζυγός.

Ασχολήθηκε και με την εικονογράφηση βιβλίων. Σχέδιά της βρίσκουμε στις ποιητικές συλλογές του Γιάννη Ρίτσου "Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα", "Πρωινό άστρο", "Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού" και "Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού", στο παραμύθι του Τζάνι Ροντάρι "Η Τερεζούλα-Τοσηδούλα", στο βιβλίο για τη Β' Δημοτικού του ΟΕΔΒ "Η Γλώσσα μου", στο παραμύθι της Παναγιώτας Σωτηρακοπούλου "Ο πονετικός άνεμος" κ.ά.

Η Τζένη Δρόσου ήταν μέλος του ΕΕΤΕ από το 1979. 

Το Δ.Σ. του ΕΕΤΕ εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα