Γνωρίστε την εντυπωσιακή λίμνη Κουρνά στην Κρήτη (pics)

Λίμνη Κουρνά: Στα γεωγραφικά όρια δυο νομών (Χανίων και Ρεθύμνου), ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα και κυκλωμένη από χαμηλούς λόφους, βρίσκεται η μόνη φυσική λίμνη με γλυκό νερό της Κρήτης.

Η λίμνη Κουρνά – Κορησία κατά την αρχαιότητα – είναι ο απόλυτος φυσιολατρικός προορισμός, που προσελκύει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές του νησιού. Ο λιλιπούτιος υδάτινος κύκλος (1087 μ. μήκος, 880 μ. πλάτος) αυξάνεται τον χειμώνα, λόγω των υδάτων από τις παρακείμενες πηγές των βουνών, ενώ μειώνεται το καλοκαίρι , αποκαλύπτοντας μια λευκόχρυση, αμμώδη λουρίδα. Τα σχεδόν διάφανα, ρηχά νερά της όχθης, οδηγούν σταδιακά στο σκουρόχρωμο «άπατο» κέντρο της ,κατά την τοπική δοξασία, (στην πραγματικότητα στα 22,5 μ. μέγιστο βάθος).

Στην ασάλευτη επιφάνειά της καθρεφτίζεται ένα καταπράσινο περιβάλλον με υδροχαρή φυτά και δέντρα, που προσφέρουν απάνεμο καταφύγιο στην ορνιθοπανίδα της περιοχής, η οποία προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. Η νοτισμένη της αγκαλιά συντηρεί πληθυσμούς πουλιών και λιμναίων οργανισμών. Νερόκοτες, πάπιες, χήνες, ερωδιοί, κορμοράνοι, χέλια, νερόφιδα, χρυσόψαρα και ένα σπάνιο είδος χελώνας είναι οι μόνιμοι «ένοικοι» του φιλόξενου υγροβιότοπου.

 

Τι θα δείτε

Η λίμνη Κουρνά είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμός για τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και τους ντόπιους. Είναι ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωμα και για βόλτα. Το καλοκαίρι, ένας περίπατος γύρω από τη λίμνη, με τα γαλαζοπράσινα νερά της, διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα (3.5 χλμ). Στην μια πλευρά της λίμνης υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες με θέα στη λίμνη που δυστυχώς έχουν υποβαθμίσει το περιβάλλον. Δίπλα στις καφετέριες, το καλοκαίρι, με την υποχώρηση των υδάτων, σχηματίζονται μικρές παραλίες με άμμο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μπάνιο.

limni kourna kriti vouno

Επίσης, ενοικιάζονται αρκετά θαλάσσια ποδήλατα για μια βόλτα στη λίμνη. Η βόλτα με το ποδήλατο είναι μια ιδανική επιλογή για το απόγευμα, καθώς τα χρώματα του νερού είναι υπέροχα και η ηρεμία της λίμνης μαγευτική. Το χειμώνα και την άνοιξη η στάθμη του νερού είναι ψηλότερα και ο περίπατος τριγύρω από τη λίμνη είναι δυσκολότερος, καθώς η βλάστηση είναι έντονη στα όρια της όχθης. Οι παραλίες εξαφανίζονται και το νερό κατακλύζει ακόμη και τα σκαλάκια που βρίσκονται δίπλα στις ταβέρνες.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM