Στο «σφυρί» ακόμη ένα έργο του Βαν Γκογκ

Vincent Van Gogh
© Elle Lumière/Unspalsh

Σε δημοπρασία του οίκου Christie's της Νέας Υόρκης πρόκειται να πωληθεί ένα από τα λίγα τοπία της περιόδου στην Αρλ που ζωγράφισε ο σπουδαίος ζωγράφος από την Ολλανδία, Βίνσεντ βαν Γκογκ. Η δημοπρασία αυτή θα λάβει χώρα στις 13 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο που φέρει τον τίτλο «Le Pont de Trinquetaille», ένα έργο το οποίο δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 1888. Επίσης, το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι πως το έργο αυτό αναμένεται να πωληθεί έναντι 25-35 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το έργο «Le Pont de Trinquetaille»

Ο συγκεκριμένος πίνακας έχει διαστάσεις 63,5 εκ. x 78,74 εκ. και δημιουργήθηκε δύο χρόνια προτού αυτοκτονήσει ο Βίνσεντ βαν Γκογκ (29 Ιουλίου του 1890), σε ηλικία 37 χρόνων. Όπως θα δείτε και παρακάτω, πρόκειται για μια σκηνή δρόμου στην οποία αναπαριστάται με τον χρωστήρα του Βαν Γκογκ η γέφυρα Τρινκετάγι.

έργο του Βαν Γκογκ
«Le Pont de Trinquetaille», Vincent van Gogh (Ιούνιος 1888)
© Wikipedia

Τι απέγινε ο πίνακας μετά την αυτοκτονία του Βαν Γκογκ;

Από τη στιγμή που πέθανε ο Ολλανδός καλλιτέχνης, το έργο πέρασε στην ιδιοκτησία της χήρας του Τέο, του αδελφού του Βαν Γκογκ. Βέβαια, τον Νοέμβριο του 1999 είχε πωληθεί σε δημοπρασία στου Christie's έναντι 15,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Πέντε χρόνια αργότερα, σε άλλη δημοπρασία στου Christie's της Νέας Υόρκης, το «Le Pont de Trinquetaille» έπιασε 11,2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας αυτός εκτέθηκε τελευταία φορά το 2016 στο Munch Museum στο Όσλο της Νορβηγίας, στο πλαίσιο έκθεσης που εστίαζε στον Βαν Γκογκ και τον Έντβαρτ Μουνκ. Μια έκθεση που «ταξίδεψε», στη συνέχεια, στο Van Gogh Museum στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

«Έργα τέτοιας κλίμακας και σημασίας είναι απίστευτα σπάνια, και τα πάντα σε αυτό, από το ζωηρό χρώμα “αψεντιού” του ουρανού και την εξαιρετικά δομημένη σύνθεση μέχρι την παχιά και εκφραστική πινελιά του νερού, μιλούν για έναν καλλιτέχνη στην κορύφωση των δημιουργικών δυνάμεών του» σχολίασε ο Jay Vincze, επικεφαλής διευθυντής του τομέα Ιμπρεσιονισμός και Μοντέρνα Τέχνη στου Christie's.

 Άλλα έργα του ζωγράφου που έχουν πωληθεί σε δημοπρασίες

Φυσικά, ο πίνακας «Le Pont de Trinquetaille» δεν είναι το μοναδικό έργο του Βαν Γκογκ το οποίο έχει βγει στο «σφυρί». Ενδεικτικά, ορισμένα εξ αυτών είναι τα ακόλουθα:

  • «Scène de rue à Montmartre», έργο του 1887: Πωλήθηκε τον Μάρτιο, σε δημοπρασία του Sotheby's, έναντι 15,3 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • «La Mousmé», έργο του 1888: Πωλήθηκε τον ίδιο μήνα έναντι 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του Christie's της Νέας Υόρκης.
έργο Βαν Γκογκ
γυναίκα έργο του Βαν Γκογκ
έργο Βαν Γκογκ
«Scène de rue à Montmartre», Vincent van Gogh (Ιούνιος 1887)
© Wikipedia
γυναίκα έργο του Βαν Γκογκ
«La Mousmé», Vincent van Gogh (1888)
© Wikipedia

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα